Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στα μεροκάματα

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 4 Νοέμβρη οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με συνελεύσεις στα σωματεία, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ωράριο, το μεροκάματο και την Ασφάλιση, οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της κινητοποίησης.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, καθημερινά, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μεταφέρει στους εργαζόμενους το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που προγραμματίζει την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στη συγκέντρωση προετοιμάζει με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης. Στο κάλεσμά του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απεργία στις 4 Νοέμβρη θα τους δείξει ότι όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να βάλουν τους αγώνες μας και τα δικαιώματά μας στο γύψο αλλά ότι έχουμε τη δύναμη για να επιβάλουμε το δίκιο μας, να προστατέψουμε τη ζωή μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

Εχουμε τη δύναμη και θα αγωνιστούμε για να επιβάλουμε ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα, να κατοχυρώσουμε και να βελτιώσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Με τον αγώνα μας να κάνουμε κουρελόχαρτο τον νόμο Χατζηδάκη».

Συνελεύσεις και δραστηριότητα των σωματείων

Με στόχο την προετοιμασία της απεργίας αλλά και της κλιμάκωσης του αγώνα, αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Το πρόγραμμα των συνελεύσεων στα παραρτήματα έχει ως εξής: Σήμερα, Παρασκευή, στο Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας (6.30 μ.μ., Ελλης και Αδριανουπόλεως, Αιγάλεω). Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βόρειων - Βορειοανατολικών (10.30 π.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Κέντρου (10 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας (11 π.μ., Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη), Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (10 π.μ., Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον) και Καλλιθέας (10 π.μ., καφετέρια «Ηλιόπετρα», Θησέως 99). Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Την Τρίτη 26 Οκτώβρη στο Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42, Μενίδι). Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη στο Παράρτημα Περιστερίου (6.30 μ.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) και Πειραιά (7 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο και στην άμεση υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας οργανώνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ