Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Σχέδιο μάχης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών

Συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη και άλλες δράσεις αποφασίστηκαν από δεκάδες σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στιγμιότυπο από την εισήγηση στη σύσκεψη των σωματείων την περασμένη Κυριακή
Στιγμιότυπο από την εισήγηση στη σύσκεψη των σωματείων την περασμένη Κυριακή
Νέα πνοή στην οργάνωση της πάλης έδωσε η μαζική συμμετοχή 65 συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους 5 Εργατικών Κέντρων από την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, στην πλατιά σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Δεν ήταν η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης στην περιοχή. Ωστόσο η πείρα που μεταφέρθηκε, το μαχητικό κλίμα των ομιλιών, κυρίως η αγωνιστική ανάταση σε μία σειρά κλάδους αυτή την περίοδο, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν δυνάμεις ζωντανές και δραστήριες στο εργατικό κίνημα, που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους.

Να ανοίξει ο δρόμος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων

Οπλο στον αγώνα και την κοινή δράση για να μπει φρένο όχι μόνο στην αντεργατική επίθεση και στο νόμο Χατζηδάκη, αλλά για να υπάρξουν κατακτήσεις, είναι η συζήτηση που μπορεί και πρέπει να ανοίξει με ευθύνη των συνδικάτων για τις δυνατότητες που υπάρχουν αντικειμενικά να ζει καλύτερα η εργατική τάξη.

«Δεν είναι μονόδρομος και δεν είναι σύγχρονο οι ατελείωτες ώρες δουλειάς στα μεγάλα πτηνοσφαγεία της περιοχής, οι απλήρωτες υπερωρίες, η τρομοκρατία, οι απολύσεις», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Εξαρχος, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα, σύγχρονο και μονόδρομος είναι η ενιαία πάλη των εργαζομένων της Πίνδου του Νιτσιάκου, του Πτηνοτροφικού της Αρτας, του Αμβροσιάδη για υπογραφή Τοπικής Ομοιοεπαγγελματικές Σύμβασης που θα καθορίζει ωράριο, μισθό, συνθήκες υγείας με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».


Παράλληλα, αναδείχτηκε εισηγητικά η πείρα από αγώνες στην Ανακύκλωση, στα «Market In», στο «e-food» στα Γιάννενα, για να επισημανθεί πως η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων αποτελούν το καλύτερο «ξήλωμα» των αντεργατικών νόμων.

Στις 10 Νοέμβρη το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο

Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε ότι κρίκος στην προσπάθεια αυτή είναι η πρωτοβουλία οργάνωσης πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 10 Νοέμβρη. Στόχος να δοθεί συνέχεια και να κλιμακωθεί μια δράση από τα κάτω, συνενώνοντας και συντονίζοντας αγώνες σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και που μπορεί να απλωθούν σε ακόμη περισσότερους χώρους.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η πάλη με ενιαία αιτήματα και στόχους που από κοινού συμφώνησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμά τους προς την εργατική τάξη της περιοχής, δημιουργεί όρους κλιμάκωσης του αγώνα. Η προετοιμασία πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μπορεί να στριμώξει την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, δίνοντας παράλληλα πνοή και κουράγιο σε ευρύτερες λαϊκές μάζες να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Γιατί, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για νέες χρεοκοπημένες αυταπάτες που αναζητούν λύσεις στην κυβερνητική εναλλαγή, στη λογική του μικρότερου κακού, για να σπείρουν την ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση.

Στη συσσωρευμένη αρνητική πείρα από τα παραμύθια των κυβερνήσεων για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που θα φέρουν καλούς μισθούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, Α. Βερροιώτης. Ανέδειξε πλευρές της σύγχρονης σκλαβιάς στα κάτεργα των ξενοδοχείων, του επισιτισμού και στην οικοδομή στο νησί, την ιδία ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ όπως στον δισεκατομμυριούχο Ρώσο ολιγάρχη στον Σκορπιό.

Δύναμή μας το δίκιο του εργάτη

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι ακόμη και με λιγοστές δυνάμεις όπως στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, η δύναμη που αντλείται από το δίκιο του εργάτη μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, αρκεί να είναι διαρκής η αποκάλυψη των εργοδοτικών σχεδιασμών, να οργανώνεται ανυποχώρητα η πάλη.

Με έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς το Σωματείο Εργαζομένων του «Νηρέα» στις ιχθυοκαλλιέργειες Θεσπρωτίας διεκδίκησε και απέσπασε μοριακά τεστ, την πληρωμή των καυσίμων για τις καθημερινές μετακινήσεις των εργατών προς τη δουλειά από την εταιρεία, εμπόδισε την εφαρμογή της κατάπτυστης ρήτρας εμπιστευτικότητας και επέβαλε την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου τους.

Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας

Ο Ν. Καλαντζής, εργαζόμενος στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Πίνδος», αναφέρθηκε στην απόλυσή του επειδή απέργησε πέρσι τον Δεκέμβρη, απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία. «Μαζί με μένα απολύθηκαν και άλλοι συνάδελφοι. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι προσπάθησε να γυρίσει στη δουλειά. Ο μόνος που αποφάσισε να διεκδικήσει τη δουλειά του με τον τρόπο του εργατικού κινήματος, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, ήμουν εγώ. Και είμαι ο μόνος που επέστρεψα», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τη δύναμη του άλλου δρόμου απέναντι στις αυταπάτες της ατομικής λύσης.

Τις πλάτες που βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Συνεταιριστικών Υπάλληλων στα Γιάννενα στην εργοδοσία της «Πίνδος» τόνισε στην ομιλία της η Γ. Αλίκη, εργάτρια που απολύθηκε παλαιότερα και γύρισε νικήτρια στη δουλειά, με την υποστήριξη των ταξικών σωματείων. «Δικαιολόγησαν την απόλυση πρωτοπόρων εργατών, δεν είπαν κουβέντα για τα κρούσματα στην πανδημία», ανέφερε, καταγγέλλοντας ότι μετά από 17 χρόνια δουλειάς, της αρνούνται την εγγραφή της στο σωματείο, την ίδια ώρα που μέλος του είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Παραδείγματα από την πείρα του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας μετέφερε στην τοποθέτησή του ο Γ. Λασθιωτάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Επισήμανε ότι αυτή η δράση ύψωσε τείχος προστασίας για χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους στο νησί από την εργοδοτική αυθαιρεσία, συνέβαλε να περάσει το Εργατικό Κέντρο σε ταξικά χέρια.

Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσαν μαζικά εκπρόσωποι σωματείων υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία. Ο Χ. Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας, αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων.

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν με την παρουσία τους οι εκπαιδευτικοί. «Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κουλτούρα αξιολόγησης. Δεν λένε όμως την αλήθεια. Ξέρετε τι δεν έχουμε και δεν θα αποκτήσουμε ποτέ; Κουλτούρα ηττοπάθειας, συναίνεσης και υποταγής σε αυτήν την πολιτική», τόνισε ο Δ. Χριστοφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, μεταφέροντας το κλίμα της μάχης που επικρατεί στα σχολεία με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων κατηγοριοποίησης και έντασης των ταξικών φραγμών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και αυταρχισμό από την κυβέρνηση.

«Σφυροκόπημα» στην αντεργατική πολιτική ήταν η ομιλία του Β. Χήρα, αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ενάντια στην υποκρισία ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις βίαιες απεργίες. «Δεν μας έφεραν όμως κανένα παράδειγμα από έστω και έναν επιχειρηματία που έφαγε 4 γκλομπιές επειδή άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους... Δεν μας είπαν, πότε έγινε εισβολή των ΜΑΤ στα γραφεία των εργοδοτών, που ξετσίπωτα κλέβουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές; Γι' αυτούς η βία κατά των εργαζομένων είναι σαν καιρικό φαινόμενο. Κάτσε σπίτι, μην μιλάς, μην κουνιέσαι. Και αυτό το ζητάνε σαν καταστατική υποχρέωση της ζωής των εργατών», τόνισε χαρακτηριστικά, για να στρέψει τα βέλη του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. «Εχουμε μάθει πια ότι οι αγώνες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται στους δρόμους και όχι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών με τους εργάτες κλεισμένους στα σπίτια τους. Στην οικοδομή, το καλούπωμα δεν γίνεται ηλεκτρονικά, το τσιμέντο δεν πέφτει με το Facebook και το κρασί την ώρα που σχολάμε, πίνεται παρέα στο καφενείο και όχι στο Instagram».

Αντίστοιχα, τις βαθύτερες στοχεύσεις του νόμου Χατζηδάκη να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νομιμοποιώντας τις διώξεις συνδικαλιστών, ανέδειξε ο Σ. Κανταρέλης, πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με το παράδειγμα της κατασκευής «σπουδαίου λόγου» για την απόλυση του ταμία του σωματείου, επειδή έβαζε εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Ηδη προετοιμάζονται ΓΣ, συνεδριάσεις ΔΣ, παράλληλα με ένα πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς. Στόχος, δίπλα στους συνδικαλισμένους εργάτες η μεγάλη μάζα των εργαζομένων που είναι ανοργάνωτοι και ειδικά οι πιο νέες ηλικίες που ζουν από πρώτο χέρι το εργοδοτικό ξεσάλωμα, να μπουν ορμητικά στην πάλη. Παράλληλα, ακόμη περισσότερα σωματεία να μην παραδώσουν μητρώα εργαζομένων, να μην εφαρμόσουν τις αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των συνδικάτων και τις απεργίες με όρους μαζικής οργανωμένης απειθαρχίας. Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τώρα τα συνδικάτα να μετρήσουν ένα βήμα παραπάνω στην οργάνωση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ