Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν στις 4 Νοέμβρη οι οικοδόμοι όλης της χώρας

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις

Από συγκέντρωση σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Από συγκέντρωση σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Στο «πόδι» βρίσκονται οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα προετοιμάζοντας την πανελλαδική τους απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και από οικοδομή σε οικοδομή, καθημερινά γίνονται εξορμήσεις και συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα και τα παραρτήματά τους, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία ενός κλάδου που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πάλης. Η δε επιτυχία της αφορά συνολικά την εργατική τάξη και τη μάχη που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, για το μπλοκάρισμα των αντεργατικών νόμων.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στις σημερινές συνθήκες που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, «τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει. Στο έδαφος αυτό, υπογραμμίζει, η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μπορεί να γίνει «κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη, απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες».


Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Υπόθεση των οικοδόμων η προετοιμασία της απεργίας

Την προετοιμασία της απεργίας του κλάδου, την οργάνωση της μάχης για να μείνουν στα χαρτιά ο πρόσφατος και οι παλιότεροι αντεργατικοί νόμοι, την ενίσχυση της αντεπίθεσης των εργαζομένων για να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση το πρωί της περασμένης Κυριακής το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι επικύρωσαν με την ψήφο τους τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην πανοικοδομική απεργία και στο συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σπόρτιγκ.

Οπως τονίστηκε τόσο εισηγητικά όσο και στις τοποθετήσεις των εργαζομένων που πήραν τον λόγο, η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας δεν φέρνει θετικές αλλαγές στο μεροκάματο και στους όρους δουλειάς των οικοδόμων: Τα ωράρια επιμηκύνονται, οι υπερωρίες υπερβαίνουν ακόμα και τα προβλεπόμενα από τον νόμο ανώτατα όρια, εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τις Κυριακές, το ένσημο με το οποίο ασφαλίζονται οι οικοδόμοι δεν αντιστοιχεί στο μεροκάματο, υπάρχει το φαινόμενο της υποασφαλισμένης και της ανασφάλιστης εργασίας.

Δουλειά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ...

Σε έργο στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι στην πρέσα μπετού «ξεκίνησαν στις 7 το πρωί και τους βρήκαμε στη δουλειά στις 11 το βράδυ», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Η απάντηση του Συνδικάτου δόθηκε άμεσα με συνέλευση στον χώρο δουλειάς, με τη συμμετοχή πολλών μεταναστών οικοδόμων. Κατασκευαστικοί όμιλοι και εταιρείες προσπαθούν να επιβάλουν υπερωρίες χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, με αντάλλαγμα ένα «μπόνους», γλιτώνοντας έτσι τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις προσαυξήσεις των υπερωριών. Αλλη κατασκευαστική εταιρεία φέρνει τους εργαζόμενους για δουλειά τις Κυριακές. Στην παρέμβαση που έκανε το Συνδικάτο, οι εκπρόσωποί της επέδειξαν ως υποτιθέμενη άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας ένα έγγραφο το οποίο είχε μόνο σφραγίδα της εταιρείας!

Δείγμα της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα αποτελεί η εκβιαστική απόλυση εργαζόμενου, μέλους της διοίκησης του Παραρτήματος Κέντρου του Συνδικάτου, η οποία ακυρώθηκε μετά την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου. «Μόνο οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, αποφασίζουμε πώς θα οργανωνόμαστε», ξεκαθάρισε όσον αφορά τις ρυθμίσεις με τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να επιτεθούν στα σωματεία και στην απεργία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η συνέλευση έλαβε την απόφαση το Συνδικάτο να μην καταθέσει τα απαιτούμενα στοιχεία και να μην εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ) που δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον αγώνα ενάντια στις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου.

Τέλος, στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης βρέθηκαν και οι διεκδικήσεις που αφορούν τα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων έχει αναδειχθεί με δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Συνελεύσεις στα παραρτήματα

Με στόχο την προετοιμασία της απεργίας αλλά και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν, τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στα παραρτήματα του Συνδικάτου, ώστε να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των οικοδόμων και να βάλει τη «σφραγίδα» της στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Το πρόγραμμα των συνελεύσεων στα παραρτήματα έχει ως εξής: Αύριο Παρασκευή στο Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας (6.30 μ.μ., Ελλης και Αδριανουπόλεως, Αιγάλεω). Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βόρειων - Βορειοανατολικών (10.30 π.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Κέντρου (10 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας (11 π.μ., Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη), Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (10 π.μ., Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον) και Καλλιθέας (10 π.μ., καφετέρια «Ηλιόπετρα», Θησέως 99). Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Την Τρίτη 26 Οκτώβρη στο Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42, Μενίδι). Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη στο Παράρτημα Περιστερίου (6.30 μ.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) και Πειραιά (7 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν. Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο και στην άμεση υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας.

Την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας διοργανώνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

ΠΑΜΕ: Ο αγώνας των οικοδόμων αφορά όλη την εργατική τάξη!

Την αλληλεγγύη και στήριξη του ταξικού κινήματος στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία στις 4 Νοέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογική Σύμβαση, στήριξη των ανέργων του κλάδου, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καλεί κάθε εργαζόμενο στις Κατασκευές να πάρει μέρος στον αγώνα για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, να μετατρέψει κάθε γιαπί «σε κέντρο αγώνα, κέντρο συλλογικής συζήτησης, οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργίας».

«Τόσα χρόνια εργοδότες και κυβερνήσεις επικαλούνταν χίλιες δικαιολογίες, εμπόδια, δυσκολίες για να μη δώσουν αυξήσεις. Για χρόνια έλεγαν ότι "τώρα έχουμε κρίση, περιμένετε την ανάπτυξη". Σήμερα που ο κλάδος της Οικοδομής ζει περίοδο "ανάπτυξης", με τεράστια κέρδη για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, θέλουν τους οικοδόμους να δουλεύουν με κίνδυνο ζωής, με νεκρούς και σακατεμένους, για μεροκάματα πείνας, εφτά μέρες τη βδομάδα, ήλιο με ήλιο», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες πλημμύρες, στις καταστροφές σπιτιών και δημόσιων κτιρίων από τους σεισμούς, στη μετατροπή σχολείων σε πισίνες και δρόμων σε ποτάμια κατά την πρόσφατη κακοκαιρία. Η πραγματικότητα αυτή αποκαλύπτει «τις τεράστιες ανάγκες για κατασκευαστικά έργα, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης», που μένουν απραγματοποίητα την ίδια στιγμή που χιλιάδες οικοδόμοι «βρίσκονται στην ανεργία».

«Κανένας οικοδόμος δεν πρέπει να ανεχτεί την κοροϊδία, τις υπεκφυγές, αυταπάτες και προσδοκίες ότι κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία θα μας χαρίσουν αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα μας. Αυτοί θέλουν να μας στείλουν στον Μεσαίωνα! Η νίκη των εργαζομένων της "e-food" έδειξε την τεράστια δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Τώρα, ξανά, πιο δυνατά. Ολοι στην απεργία!», συνεχίζει το ΠΑΜΕ και καταλήγει:

«Ο αγώνας των οικοδόμων και των εργαζομένων στις Κατασκευές αφορά όλη την εργατική τάξη. Η νίκη του αγώνα τους θα αποτελέσει θετικό προηγούμενο για όλους τους κλάδους, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ακόμη χαστούκι στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ