Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές

Καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να προχωρήσουν σε αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών απαιτεί με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, αναδεικνύοντας τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης και καλώντας τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς σε αγωνιστική εγρήγορση.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, που θα περιλαμβάνουν και την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας τη μέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής. Το θέμα αυτό έθεσαν χτες οι εκπρόσωποί της και στην ημερίδα που οργάνωσε το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών, Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών.

Αρνητικές συνέπειες για αυτοαπασχολούμενους και λαϊκή κατανάλωση

Οπως είναι γνωστό, οι λαϊκές αγορές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον εφοδιασμό των λαϊκών στρωμάτων με τα απαραίτητα μέσα της καθημερινής διατροφής, ενώ δραστηριοποιούνται σε αυτές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί.

Οι όποιες τροποποιήσεις έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιήσει δεν συνιστούν παρά έναν ελιγμό για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, καθώς το αντιδραστικό πλαίσιο του νομοσχεδίου και η βασική του στόχευση, για την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών μέσω ΣΔΙΤ, δεν αλλάζουν. Απλώς τώρα αυτή η στόχευση δεν αναφέρεται ευθέως, όπως πριν, αλλά περιέχονται όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθησή της.

Οι αλλαγές που προτείνονται, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού, θα οδηγήσουν χιλιάδες επαγγελματίες εκτός λαϊκής αγοράς, ενώ θα υπάρχει αντανάκλαση και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Με βάση τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

-- Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στη λαϊκή αγορά.

-- Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό, όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας.

-- Δίνεται η δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας τη ζωή των πωλητών λάστιχο.

-- Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας, αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή, όπως π.χ. η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερήσιου τέλους για πάνω από 2 μήνες, η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω του 50% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ, η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 2 φορές, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά.

-- Καταργείται η διάταξη που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου η άδεια του επαγγελματία ανακαλούνταν όταν αυτός αποκτούσε εισοδήματα που ξεπερνούσαν το 40% του ορίου της φτώχειας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Με τις αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος σε μεγαλοεισοδηματίες να κατέχουν άδειες λαϊκών αγορών και αύριο να τις κατέχουν εταιρείες.

Στον αγώνα με δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, που έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, διεκδικεί:

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα και να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

Επίσης, διατυπώνει τις διεκδικήσεις για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις στο 100%, διαγραφή τμήματος χρεών, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές στις λαϊκές αγορές σε βάρος των βιοπαλαιστών και των λαϊκών στρωμάτων(2021-11-03 00:00:00.0)
Αύριο η πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών(2021-04-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης(2020-12-02 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο(2017-11-09 00:00:00.0)
Λύση για τους πωλητές των λαϊκών αγορών(2014-12-24 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο τα κυκλώματα κερδοσκόπων(2003-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ