Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρονοβόρος και εφ' όλης της ύλης

O Ι. Τζεμ προετοιμάζει το έδαφος για διαπραγματεύσεις μακράς διάρκειας

«Κανείς δεν περιμένει θαυματουργές και γρήγορες λύσεις» στα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τη διαδικασία του διερευνητικού διαλόγου που άρχισαν τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο Ι. Τζεμ, πάντως, με την ευκαιρία συνέντευξής του επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του για το Αιγαίο.

Μιλώντας στην τηλεόραση NTV ο Ισμαήλ Τζεμ τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά έχουν μία «τεχνική» διάσταση, παράλληλα με την πολιτική και καλεί τον Τύπο να συμπεριφερθεί υπεύθυνα για να μη δημιουργήσει εμπόδια στο χειρισμό αυτών των ζητημάτων. Ακόμα και αν δεν οδηγηθούμε στην οδό κάποιας λύσης μέσα από τη σημερινή διαδικασία, δε θα πρέπει να θεωρούμε ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη προχωρήσει τις συνομιλίες. «Τα δυο υπουργεία έκαναν ανεπίσημες συζητήσεις για να διερευνήσουν τις απόψεις της κάθε πλευράς σ' αυτά τα θέματα (του Αιγαίου). Τώρα εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα θέματα του Αιγαίου, πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τα θέματα στα οποία συμφωνούμε και πώς μπορούμε να περιγράψουμε τα σημεία σύγκλισης. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο», είπε ο Ι. Τζεμ.

Για τις επικείμενες ελληνοτουρκικές συζητήσεις ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, μεταφέροντας τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είναι σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να έχουμε και τα συμπεράσματα για το πώς μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες».

«Θα δούμε...»

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα συζητήσει θέματα όπως τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Θα το δούμε με τον καιρό, η θέση της Τουρκίας είναι σαφής: Η Τουρκία επιμένει στο διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα στο άρθρο 33 του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και στην "Ατζέντα 2000" της ΕΕ του Ιούνη 1999. Θα δούμε, θα συζητήσουμε και θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποιες ήταν οι θέσεις παλαιότερα και ποιος αλλάζει τη στάση του».

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια «συμφωνία αρχών», ο Ι. Τζεμ είπε: «Στις δηλώσεις του ο ομόλογός μου κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτές είναι αρχές αναγνωρισμένες απ' όλους μας».

«Φυσικά η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δικά τους συμφέροντα, καμία χώρα δεν μπορεί να απεμπολήσει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα και κανένας δεν περιμένει μία τέτοια στάση. Τα δύο υπουργεία διερευνούν αν μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο μίας λύσης για τα υπάρχοντα προβλήματα», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, ο Ι. Τζεμ λέει ότι «αυτά είναι τεχνικά και όχι μόνο πολιτικά θέματα, συνεπώς η διαδικασία θα είναι μακρά». «Η τεχνική πλευρά είναι πολύ σημαντική. Πολλά θέματα είναι αλληλένδετα, όπως το θέμα των ναυτικών και πολιτικών μεταφορών, η στρατιωτική πλευρά του ζητήματος καθώς και ζητήματα που αφορούν τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα. Θα τα αντιμετωπίσουμε με καλή πίστη και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό και την άποψη ότι αφορά μόνο τους Κυπρίους, ο Ι. Τζεμ επανέλαβε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο εγγυήτριες χώρες, καθώς και η Βρετανία. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μεγαλύτερη ευθύνη γιατί οι Κύπριοι είναι τμήματα των εθνών μας», είπε. Σχολιάζοντας το αν αρνητικές εξελίξεις στα θέματα του Αιγαίου μπορεί να επηρεάσουν το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Ελπίζω πως όχι. Κανείς δεν περιμένει θαυματουργές και γρήγορες λύσεις στο Αιγαίο. Αν ήταν εύκολο θα είχε αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Αν η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε διακοπεί, θα συμπεράνουμε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για την εκδήλωσή της. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ας μην επιμένουμε σ' αυτό».

Τέλος, ο Ι. Τζεμ δήλωσε ότι στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να καθορίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Δανίας. «Αν η Τουρκία κάνει κάτι περισσότερο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, αν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τη συνταγματική αναθεώρηση, θα αναλάβω και πάλι πρωτοβουλίες για να πείσω τους ομολόγους μου, όπως έγινε στη διαδικασία πριν το Ελσίνκι».

  • Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ελληνας υπουργός Τύπου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, ενημερωτικού χαρακτήρα, για τις εξελίξεις στο διάλογο για το Κυπριακό. Μετά τις 19/2, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό γύρω από τις εξελίξεις».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού από τα προβλήματα του Αιγαίου(2002-02-16 00:00:00.0)
Τα «δύσκολα» ζητήματα θα προηγηθούν στις απευθείας συνομιλίες(2002-01-08 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός στην Αθήνα(2000-11-29 00:00:00.0)
Δεν περιμένουμε τίποτε από τον Τζεμ(2000-02-03 00:00:00.0)
«Ρίχνει μπόι» ο διάλογος(2000-01-21 00:00:00.0)
Λόγια έντασης από την Αγκυρα(1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ