Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Συνεχίζουν μαχητικά και αποφασιστικά τον αγώνα για να ζήσουν στον τόπο τους

Μηχανοκίνητο συλλαλητήριο χτες στον Πύργο

Μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν χτες στον Πύργο Ηλείας πυρόπληκτοι και σταφιδοπαραγωγοί, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν στα αιτήματά τους. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με συνθήματα όπως «Αμεση καθολική αποζημίωση των πυρόπληκτων» και «Από λόγια χορτάσαμε, αγώνας για να παραμείνουμε στον τόπο μας». Συμμετείχαν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών Καυκανιά, Χελιδόνι και Νεμούτα, που κάηκαν το καλοκαίρι, καθώς και πολλοί παραγωγοί από τους Αγροτικούς Συλλόγους Χειμαδιού - Σοπίου και Αλφειούσας.

Οι πυρόπληκτοι, πολλοί από αυτούς και παραγωγοί σταφίδας ή άλλων προϊόντων, διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή και τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικά, παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από τον παγετό και σχεδόν τρεις από τις πυρκαγιές, δεν τους έχει δοθεί καμία βοήθεια, ενώ ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόνο τις ζημιές στις εγκαταστάσεις, τις οποίες μάλιστα δεν αποζημιώνει αν δεν έχουν όλοι άδειες.

Ακόμα και τζάμπα παίρνουν τη σταφίδα οι έμποροι

Για τη σταφίδα καταγγέλθηκε η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν στηρίζει την παραγωγή. Την ίδια ώρα το κόστος έχει εκτιναχθεί και το προϊόν μένει στα αζήτητα, με τους μεγαλεμπόρους και μεταποιητές να το εκμεταλλεύονται ακόμα και χωρίς τιμή αγοράς από τους αγρότες. Λόγω αυτής της κατάστασης έμεινε αμάζευτο από τα κλήματα μέρος της παραγωγής, ενώ σοβαρά πλήγματα έχουν υποστεί κι άλλα προϊόντα στον νομό (πορτοκάλια, καρπούζια, πατάτες κ.ά.).

«Στον αέρα» παραμένουν και οι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για να στεγάσουν και να ταΐσουν τα ζώα τους. Μέχρι και σήμερα, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την παράδοση ζωοτροφών, αφού κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη, κάτι που αναγνωρίστηκε ακόμα και από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Ο τελευταίος κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων κατέβηκε από το γραφείο του και παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις, λέγοντας όμως υποκριτικά ότι «δεν περνούν όλα απ' το χέρι του» και ταυτόχρονα δηλώνοντας «αναρμόδιος» για την κατάσταση με τη σταφίδα, αλλά και για τα μέτρα που προτείνουν οι αγρότες, όπως κατώτατες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο πλευρό των πυρόπληκτων και των αγροτών βρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι των Συνδικάτων Εργαζομένων ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ Πύργου, της Ομάδας Γυναικών Πύργου (μέλους της ΟΓΕ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση η Αγγελική Ανδρικοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου, μετέφερε το αίτημα των μαθητών να στηριχθούν οι πληγείσες αγροτικές - λαϊκές οικογένειες, πολλές από τις οποίες, όπως επεσήμανε, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού έχασαν το μοναδικό εισόδημα που είχαν. Επιπροσθέτως κατήγγειλε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τις συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές.

Συναυλία με την Ρ. Αντωνοπούλου στις 30 Οκτώβρη

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σάββατο 30 Οκτώβρη και τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου με την Ρίτα Αντωνοπούλου. Παράλληλα προετοιμάζονται πυρετωδώς, με καθημερινές εξορμήσεις και συσκέψεις στα χωριά και κλείσιμο συμμετοχών, για το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα από κοινού με τις Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ