Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Καθημερινή», όπου τονίζει ότι η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία «αναβαθμίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ένα νέο επίπεδο. Ενα επίπεδο στο οποίο δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν» και ότι «οι σχέσεις αυτές δεν έχουν απλώς διευρυνθεί. Εχουν βελτιωθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό, χωρίς προηγούμενο, και έχουν πλέον αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα».
Υπερασπιζόμενος την επ' αόριστον νέα συμφωνία για τις βάσεις, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ, τη στιγμή που έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ασία και αποχωρούν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα», εντάσσοντάς τη δηλαδή στα συνολικότερα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την αναδιάταξη δυνάμεών τους για την αποτελεσματικότερη αντιπαράθεση με Κίνα - Ρωσία που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.
Με φόντο τα σχέδια αυτά διπλά προκλητική ηχεί η προσπάθεια να παρουσιάσει ως «κατόρθωμα» το γεγονός ότι «άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να σταθμεύσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους», όπως και ότι «η πενταετής αρχική διάρκεια (σ.σ. κατόπιν η συμφωνία ανανεώνεται επ' αόριστον) θα επιτρέψει τη δέσμευση των σχετικών κονδυλίων και την έγκρισή τους από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στις επιλεγμένες τοποθεσίες, κάτι που βέβαια δεν επέτρεπε η ετήσια ανανέωση», κρύβοντας ότι τα κονδύλια αυτά πηγαίνουν για να μετατραπούν οι υποδομές σε πολεμικά ορμητήρια και στόχος των ανταγωνιστών τους.
Υποστήριξε, ακόμα, ότι βάση στη Σκύρο «εισηγήθηκε αρχικά η αμερικανική πλευρά» και ακόμα και αν δεν προχώρησε αυτή η επιλογή τώρα, «η συμφωνία επιτρέπει την επιλογή και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον» καθώς η περιλάλητη επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του «αναφέρεται ρητά στο ενδεχόμενο οι αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ελληνικά νησιά, για εκπαίδευση ή επιχειρήσεις».
Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας. Βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης μας αντιμετωπίζουν ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με την Ευρώπη», δίνοντας και τον ρόλο που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και καταμερισμό, σε ανταγωνισμό και με την τουρκική αστική τάξη.
Εξ ου και ο Ν. Δένδιας έσπευσε να χαρακτηρίσει «ξεπερασμένη» την αντίληψη που απέδωσε σε «υπηρεσιακά στελέχη της "Administation" (...) η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο "να μην απωλεσθεί η Τουρκία" για τη Δύση», λέγοντας πως «αγοράζει μη ΝΑΤΟικά όπλα» κ.ο.κ. και πως «η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που ήταν πριν από δυο δεκαετίες και ακόμα περισσότερο με τη χώρα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952. Αυτό μένει να το αφομοιώσει η γραφειοκρατία στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ».
Επανέλαβε επίσης ότι στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ υπάρχει «αναφορά στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» και ότι «η αμερικανική δέσμευση προς την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί βάσιμα ότι είναι ισχυρότερη της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ προς την Αυστραλία την ίδια εποχή».
Βέβαια, η πραγματικότητα λέει ότι οι «διακηρύξεις» και διαβεβαιώσεις των ιμπεριαλιστών, όπως και αυτές που συνόδευαν την προηγούμενη συμφωνία, το 2019, γίνονται την άλλη στιγμή «κουρελόχαρτο» και βέβαια παροτρύνσεις για «επώδυνες διευθετήσεις», στο πλαίσιο ακριβώς και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και διατήρησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.
Αλλωστε και ο Δένδιας στη συνέντευξή του έστειλε ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί να περικυκλώσει ή να αποκλείσει την Τουρκία από περιφερειακά σχήματα συνεργασίας». «Εχουμε πει επανειλημμένως ότι εφόσον η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, σταματήσει να απειλεί με πόλεμο και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη του OHE, τότε η συνεργασία μαζί της θα είναι ευπρόσδεκτη. Τόσο διμερώς όσο και σε περιφερειακό πλαίσιο», είπε.