Η συγχώνευση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID). Το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών μετά το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων, που έχει ως συνέπεια ακόμη και τη νοσηλεία παιδιών στον διάδρομο.
Παράλληλα, η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, ένα πρόβλημα που οξύνεται και από την ύπαρξη κοινού ιατρικού προσωπικού για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην κλινική.
Το Σωματείο αναδεικνύει ότι τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών, ενώ μια επιμελήτρια απουσιάζει ήδη με άδεια κύησης.
«Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα από τη διαχρονικά ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της Υγείας. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, με μετακινήσεις και εξουθένωση του ανεπαρκέστατου (αριθμητικά) προσωπικού, με προσλήψεις συμβασιούχων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών», σημειώνει το Σωματείο. Και αναδεικνύει ότι «η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας υποβιβάζονται μπροστά στην προσπάθεια "εξοικονόμησης δαπανών"». Το Σωματείο διεκδικεί την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των παιδιών, απαιτώντας την άμεση κατάργηση της συγχώνευσης, την επαναφορά λειτουργίας της Παιδιατρικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων κ.ά.
Οπως αναφέρουν, το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό της Α' ΜΕΝΝ «εργάζεται επί καθημερινής βάσης με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας» και «αυτή η συνθήκη αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη ζωή των νεογνών όσο και για τη σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού». Μάλιστα, θυμίζουν ότι ήδη από τις 22/9 έχει κατατεθεί έγγραφο από τον διευθυντή της Α' ΜΕΝΝ και την προϊσταμένη του Τμήματος για την έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα που προκαλούνται στην ασφαλή λειτουργία.
Συνολικά, με βάση την αναφορά, 4 μαίες βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Στο τμήμα υπάρχουν 5 επικουρικές, εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια καθώς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ακόμη μία βρίσκεται σε κανονική άδεια και μία τρίτη βγαίνει σε σύνταξη εντός του Οκτώβρη. Επίσης, μία μαία ασχολείται επικουρικά και στην τράπεζα μητρικού γάλακτος.
«Αυτό σημαίνει πως αυτόματα υπάρχει δυσαναλογία ασθενούς - νοσηλευτή, η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο λοιμώξεων με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα για τα νεογνά και τη λειτουργία της κλινικής.
Η πρωινή βάρδια έχει αποδυναμωθεί σημαντικά με λιγότερα άτομα και το κυκλικό πρόγραμμα της βδομάδας επιβαρύνεται με πολλαπλές βάρδιες και μειωμένα ρεπό.
Επίσης στην πλειοψηφία των μαιών της Α' ΜΕΝΝ οφείλονται κανονική άδεια του 2020 και του 2021, ειδική άδεια του 2021 και 106 χρωστούμενα ρεπό».
Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι Εντατική Μονάδα «δεν δύναται να λειτουργήσει με επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου, διότι απαιτείται πολύμηνη εκπαίδευση σε εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς, συνεπώς το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι μόνιμο».
Αναφορά για τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν το κείμενο των εργαζομένων της Α' ΜΕΝΝ οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης και ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τοποθετηθεί άμεσα όλο το αναγκαίο μόνιμο μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργεί η μονάδα με ασφάλεια.