Η εικόνα αποτυπώνει τη γύμνια των μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών με ευθύνη της κυβέρνησης
Μέχρι και όρθιοι στο αμφιθέατρο στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ |
Τέτοιες εικόνες παρατηρήθηκαν σε τεράστιες ουρές έξω από το ΠΑΜΑΚ, τη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, τους ασφυκτικά γεμάτους διαδρόμους και αμφιθέατρα στις Σχολές Θετικών Επιστημών, Φιλοσοφικής κ.ά. του ΑΠΘ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ελέγχους στις εισόδους, όπως τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία σε φοιτητές που καθυστερούν στα μαθήματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στο Χημικό, που φοιτητές πήραν απουσία στο εργαστηριακό τους μάθημα.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν ολόκληρες σχολές με τεράστια κενά στο προσωπικό καθαριότητας, όπως η ΣΘΕ, που έχει μόλις 5 καθαριστές/στριες, και το Πολυτεχνείο, με λιγότερους από 10.
«Οι έλεγχοι είναι ξεκάθαρα προσχηματικοί», σχολιάζεται στην ανακοίνωση, «μιας και δεν τηρούνται ουσιαστικά τα υγειονομικά μέτρα». Προσθέτει πως αντί να ληφθούν τα μέτρα που διεκδικούν φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, όπως η εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ, η πρόσληψη διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού, η αξιοποίηση εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και κτιρίων που ανήκουν στο πανεπιστήμιο για να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα, η Πρυτανεία «δίνει 604 εκατομμύρια για τη διαφήμιση και τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με το εξωτερικό, δίνει εκατομμύρια για σεκιούριτι προκειμένου να ελέγξουν αν τα διαγνωστικά κέντρα παίρνουν τα 10 ευρώ».
Από τη χτεσινή κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ |
Χτες, Τρίτη, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ πρυτανικών αρχών και αντιπροσωπείας των φοιτητικών συλλόγων, ο πρόεδρος του Συλλόγου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Γιώργος Ξυνής, μετέφερε μεταξύ άλλων τα όσα υποστηρίχθηκαν από πλευράς Πρυτανείας, ότι δηλαδή «έχει γίνει το καλύτερο δυνατό», παρά την παραδοχή των τεράστιων κενών διδακτικού προσωπικού που φτάνουν τις 500 θέσεις. «Τα όποια μέτρα, λήφθηκαν την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες των φοιτητών», σχολίασε ο Γ. Ξυνής, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Πρυτανείας. Πρόσθεσε πως οι φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους, για να οργανώσουν με μαζικούς όρους την πάλη για τα δικαιώματά τους.
Ουρές φοιτητών υπό βροχή στη Θεσσαλονίκη |
Σε αυτό το ζήτημα προστέθηκε και ο συνωστισμός που προκαλείται στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται στις εισόδους των σχολών, όπου οι φοιτητές περιμένουν για μεγάλα διαστήματα για να γίνουν οι έλεγχοι των εγγράφων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη. Εκεί οι έλεγχοι των εγγράφων γίνονται μόνο από μία είσοδο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σφραγιστεί, ή έχουν απομακρυνθεί τα εξωτερικά χερούλια (!), με αποτέλεσμα ο χώρος να μην αερίζεται επαρκώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των φοιτητών.
Παράλληλα, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν και άλλα οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό της σίτισης. Η λέσχη της Πανεπιστημιούπολης στην Ξάνθη σερβίρει φαγητό μόνο για τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, ενώ η δεύτερη λέσχη που λειτουργεί μέσα στην πόλη της Ξάνθης σερβίρει μόλις 281 μερίδες φαγητού, την ώρα που στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης φοιτούν περίπου 3.500 φοιτητές! Παρά τις σχετικές αποφάσεις της Πρυτανείας, ο ιδιώτης που διαχειρίζεται τη λέσχη επιτρέπει την είσοδο μόνο με την επίδειξη του φοιτητικού πάσο, το οποίο οι πρωτοετείς φοιτητές ακόμα δεν διαθέτουν.
Συνωστισμός στις συγκοινωνίες και στην Ξάνθη |
Αντίστοιχες εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα φουαγιέ και τους διαδρόμους των σχολών έχουν καταγραφεί και σε σχολές στην Κοζάνη.