Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εκρηκτικός ο συνδυασμός της ανεπάρκειας μέτρων και των χρόνιων ελλείψεων

Ουρές φοιτητών για την είσοδό τους στο Πάντειο
Ουρές φοιτητών για την είσοδό τους στο Πάντειο
Εικόνες συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς από και προς τις σχολές της Αθήνας - ειδικά σε εκείνα που οδηγούν στην Πανεπιστημιούπολη - και τεράστιες ουρές στις εισόδους των σχολών, όπως στην Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου γίνεται ο έλεγχος για τα πιστοποιητικά των φοιτητών, παρουσιάζονται και σε όσα ιδρύματα στην Αττική ξεκίνησαν αυτήν τη βδομάδα τη διά ζώσης διδασκαλία.

Συνωστισμός καταγράφεται σε αμφιθέατρα όπως στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα το μάθημα γίνεται διά ζώσης και εξ αποστάσεως, με τους φοιτητές εντός του γεμάτου αμφιθέατρου και τον καθηγητή να παραδίδει με τηλεδιάσκεψη, στη Φαρμακευτική, στο Τμήμα Μηχανικών του ΠΑΔΑ. Αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα, με φοιτητές να κάθονται στο πάτωμα, την ίδια ώρα που υπάρχουν αναξιοποίητες αίθουσες.

Παράλληλα, η εικόνα που επικρατεί σε όσες σχολές εφαρμόζουν διά ζώσης διδασκαλία αναδεικνύει και μια σειρά από χρόνια προβλήματα των ιδρυμάτων, που αφορούν ελλείψεις σε διδάσκοντες και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, στις υποδομές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, δηλαδή μιας Σχολής που μετρά περίπου 9.000 φοιτητές, αναφέρει για το κτίριο ότι «είναι σε κάκιστη κατάσταση, αποτέλεσμα της πολυετούς αδιαφορίας για την ανακαίνισή του. Δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός για να αντιληφθείς αμέσως τα προβλήματα εξαερισμού του». Φέρνει παραδείγματα από αμφιθέατρα 300 ατόμων όπου στο καθένα στοιβάζονται πάνω από 400 φοιτητές.

Με το πρόβλημα ...τετραγωνισμού του κύκλου παρομοιάζει ο Σύλλογος ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ την εξασφάλιση ασφαλών όρων λειτουργίας: «Αμφιθέατρα, χωρίς παράθυρα και με μηδενικό αερισμό, οφείλουν να λειτουργούν με "μέγιστη πληρότητα", που σημαίνει με όρθιους και καθήμενους στα σκαλοπάτια, όπως γίνεται σε κάθε αρχή εξαμήνου». Ο Σύλλογος αναφέρεται στη μετάθεση ευθυνών που επιχειρείται και εκφράζει ερωτήματα για το πώς να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι χώροι διδασκαλίας όταν τα μαθήματα γίνονται το ένα μετά το άλλο και οι αίθουσες δεν επαρκούν ώστε να υπάρχουν ενδιάμεσα κενά, ενώ σημειώνει πως «το αν υπάρχει επαρκές σχετικό προσωπικό δεν το εξετάζουμε καν»...

Αντίστοιχες επισημάνσεις για την κατάσταση στα ιδρύματα είχαν κάνει ενόψει της έναρξης των διά ζώσης μαθημάτων και άλλοι σύλλογοι ΔΕΠ, ζητώντας μέτρα όπως εξεύρεση νέων χώρων, δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, αύξηση δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, επίσπευση των εμβολιαστικών κέντρων εντός των ιδρυμάτων, ενίσχυση των ιδρυμάτων με έκτακτη χρηματοδότηση για προμήθεια μέσων προστασίας κ.ά., απέναντι στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ