Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στο Αιγαίο

Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν χτες και να διαρκέσουν έως... τις 12 Νοέμβρη, στο Κεντρικό Αιγαίο, προχώρησε η Τουρκία, μετά από τη NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου, βάζοντας ξανά και «επί του πεδίου» τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Σημειωτέον, οι ασκήσεις που εξήγγειλε η Τουρκία για το Κεντρικό Αιγαίο εξαγγέλθηκαν στο όνομα και της ...περιβαλλοντικής προστασίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας ανέφερε ότι «δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Αντί να βρίσκουν λογικές λύσεις προσπαθούν να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις με παράλογες δηλώσεις» και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί και δημοσίευμα στην τουρκική έκδοση του «Independent», σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα εξετάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Τένεδο (σε βοσκότοπο του λόφου Γκιόζτεπε), με το επιχείρημα ότι ο λόγος είναι «η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα "αφοπλισμένα" νησιά».

Ολα αυτά ενώ «τρέχει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι συνολικά στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε αυτήν τη φορά ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σούκρι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ελ-Χεκάγια», ο Σούκρι είπε ότι «υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία που ελπίζουμε να οικοδομήσουμε». Αναφερόμενος δε στις διαβουλεύσεις που τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχαν και τον Σεπτέμβρη πρόσθεσε ότι «το Κάιρο προσδοκά ικανοποιητικές λύσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που εκκρεμούν με την Αγκυρα ώστε να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις (...) Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε το θέμα με βάση τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της μαζί μας όσο και την πολιτική της γενικά για την περιφέρεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ