Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΤΡΑΒΕΡΣΟ»
Ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας για τη νεολαία

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στον Πειραιά

Με μια όμορφη εκδήλωση η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ εγκαινίασε το Σάββατο το «Τραβέρσο - Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά», που στεγάζεται στην οδό Φίλωνος 9 στον Πειραιά.

Με την πρωτοβουλία δημιουργίας και αυτού του χώρου, η ΚΝΕ φιλοδοξεί και στον Πειραιά να συμβάλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, στην ανάγκη για πολιτισμό και πολιτιστική δημιουργία, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες της νέας γενιάς για έκφραση μέσω της τέχνης και απόλαυση των έργων του πολιτισμού. Ο ναυτικός όρος «τραβέρσο» σημαίνει πορεία με κόντρα τον άνεμο και η ΤΟ Πειραιά τον δανείστηκε από τον τίτλο της τρίτης ποιητικής συλλογής του Νίκου Καββαδία για να ονομάσει το Πολιτιστικό της Στέκι, που θα γίνει μια ακόμα πηγή έκφρασης και δημιουργίας πλάι στα άλλα Στέκια της ΚΝΕ.

Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο, με μία όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για την Οργάνωση τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Στεκιού, του τρίτου στην Αττική, πλάι σε αυτά του ΚΣ της ΚΝΕ στη Βικτώρια στο κέντρο της Αθήνας και της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής στο Μενίδι. Ανακοίνωσε μάλιστα πως η ΟΠ Αττικής προετοιμάζει έναν ακόμα χώρο, που θα στεγάσει το Πολιτιστικό Στέκι της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών, δίπλα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.


«Εχουμε στόχο» - σημείωσε - «να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Στεκιών της ΚΝΕ στην Αττική, ικανών να δώσουν διέξοδο στις αναζητήσεις και στη δημιουργική διάθεση της νεολαίας, αντάξιων με τους υψηλούς στόχους του Κόμματός μας στον τομέα του Πολιτισμού, όπως αποτυπώνονται στην πρόσφατη Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του το καλοκαίρι, όπως αποτυπώθηκαν στην Απόφαση του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ το 2018, που μας έθεσε μεταξύ άλλων και αυτό το καθήκον.

Σήμερα, έναν σχεδόν χρόνο πριν το επόμενο Συνέδριο της ΚΝΕ, υλοποιούμε αυτήν την Απόφαση εδώ, στο κέντρο του Πειραιά».

Ο Ι. Φανός στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς του ΚΚΕ με τον λαό του Πειραιά και στην επιτυχία των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο - με διαφορά - πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία σε όλη την Ελλάδα.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων, «για την ΚΝΕ η ενασχόληση με τον πολιτισμό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας και δράσης της», καθώς «με τον τρόπο της συμβάλλει στην ανάπτυξη του συναισθήματος και της φαντασίας, αλλά και της νόησης και της βούλησης, αρετές απαραίτητες στον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προπάντων σ' εκείνους που θέλουν να παλέψουν για το δίκιο και την ευτυχία των πολλών».

«Η κοινωνική τάξη που έχει την εξουσία δίνει μεγάλο βάρος στον πολιτισμό, γιατί έχει εμπειρία αιώνων στην εκμετάλλευση, στην αποχαύνωση, στην ενσωμάτωση με μαζικούς όρους των λαϊκών και νεανικών συνειδήσεων», τόνισε, σημειώνοντας πως «ενώ μας διαφημίζουν απλόχερα αυτόν τον πολιτισμό, τον δικό τους πολιτισμό, κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την πρόσβαση στη μεγάλη Τέχνη, που αφυπνίζει και γεννά στον άνθρωπο την ανάγκη να ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης του».

Τέχνη που εμπνέει και εμπνέεται από τους αγώνες


«Στη δική μας αντίληψη», συνέχισε, «η σπουδαιότερη λειτουργία της Τέχνης είναι να συμβάλλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να κατακτάμε τον ρόλο μας ως επαναστατικής πρωτοπορίας.

Στη δική μας αντίληψη ο Πολιτισμός, ιδιαίτερα η στρατευμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά Τέχνη, είναι ένα σημαντικό πεδίο της ταξικής πάλης, ένας κρίσιμος τομέας δράσης του Κόμματος, ικανός με τα δικά του μέσα - αισθητικά, καλλιτεχνικά - να εκφράζει και να προωθεί την κομμουνιστική ιδεολογία και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Μας νοιάζει η Τέχνη που βοηθά τον νέο άνθρωπο να δράσει για να απαλλάξουμε τον κόσμο από τη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού - φασισμού, του ανορθολογισμού και σκοταδισμού.

Για παράδειγμα, η Τέχνη ως όπλο στα χέρια του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που εμπνέει τους αγώνες και εμπνέεται από αυτούς, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο να μην υπάρξει εφησυχασμός από την καταδικαστική απόφαση του αστικού δικαστηρίου εναντίον της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος στις 7 Οκτώβρη.

Γιατί το αστικό κράτος, που υπέθαλψε τους εθνικιστές - φασίστες, που τους έδωσε προβολή, κάλυψη και διασυνδέσεις επειδή τους χρειάζεται ως μακρύ του χέρι ενάντια στο εργατικό κίνημα, ούτε θέλει ούτε μπορεί να τους απομονώσει.


Αυτό μπορεί να το κάνει ο λαός με το οργανωμένο κίνημά του, αυτό που έπαιξε τελικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταδίκη τους, αυτό που και τότε και σήμερα τους αντιμετωπίζει στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές, στα σχολεία, ώστε να μη σηκώσουν κεφάλι».

Ο Γραμματέας της ΟΠ Αττικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους μαθητικούς αγώνες, στους αγώνες στον χώρο του Πολιτισμού ενάντια στον «τρομονόμο», στη σημασία που αποδίδει η Οργάνωση στην καλλιέργεια του γνήσιου πολιτισμού.

Ακόμα, σημείωσε ότι «θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με νέους καλλιτέχνες και άλλους νέους με ανησυχίες και ενδιαφέροντα, που όμως δεν έχουν τρόπο να τα διοχετεύσουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί να σκεφτούμε για παράδειγμα πώς πλασάρεται η έννοια του αντισυστημικού στη νεολαία σήμερα, διαστρεβλώνοντας το αληθινό της περιεχόμενο, μέσα από τα γνωστά σε όλους τραγούδια και βίντεο κλιπ των μουσικών ρευμάτων και του λεγόμενου "τραπ", αλλά και του λεγόμενου "ντριλ".

Ενώ μπορεί να βρίζουν την καταστολή και το κατεστημένο, την ίδια στιγμή προβάλλουν όλες τις σάπιες αξίες του συστήματος. Τον ατομισμό σε βάρος των άλλων, τη ναρκω-κουλτούρα ως μαγκιά και πηγή εύκολου πλουτισμού, την αντιμετώπιση της γυναίκας ως αντικειμένου και εμπορεύματος, την αποθέωση εγκληματικών μαφιόζικων ομάδων, την προβολή ότι είναι μπανάλ και ξεπερασμένη η οργάνωση στο σωματείο, η ταξική αλληλεγγύη, σε ένα lifestyle εντελώς εχθρικό και ξένο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων γονιών, των παιδιών που ακούνε αυτήν τη μουσική.


Μαγκιά για εμάς δεν είναι όλα αυτά, δεν είναι να ζηλεύεις τους "πάνω" στον σάπιο τρόπο ζωής που έχουν, αλλά να παλεύεις και να τραγουδάς για να τους ανατρέψεις. Και εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν σε όλα τα είδη Τέχνης, και στη μουσική, για να αναδειχθεί αυτό το αληθινά αντισυστημικό περιεχόμενο».

Κλείνοντας, τόνισε πως «η ΚΝΕ διαθέτει στον Πειραιά έναν χώρο ανοιχτό για συζήτηση και ψυχαγωγία. Εναν χώρο ικανό να στεγάσει πολλές καλλιτεχνικές ομάδες κάθε είδους. Ικανό να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, προβολές ταινιών, πρόβες, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Εναν χώρο για τη δραστηριότητα των ομάδων του "κόκκινου Αερόστατου", που έχουν ήδη την καινούργια δικιά τους αίθουσα στο κέντρο του Πειραιά.

Εναν χώρο μέσα στον οποίο φιλοδοξούμε εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί να γνωρίσουν για πρώτη φορά την ΚΝΕ, να ξεπεράσουν δισταγμούς και αυταπάτες, να τολμήσουν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα μπροστά στη ζωή τους.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το Στέκι θα δώσει νέα πνοή στα πιο πρωτοπόρα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να εμπνευστούν, να πάρουν θάρρος και ελπίδα, να πυκνώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ, για να μάθουν πολλά και για να προσφέρουν πολλά, με τη σκέψη και τη δράση τους, στην πιο σπουδαία υπόθεση».

Πραγματική ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας


Πλήθος νέων βρέθηκαν το Σάββατο στα εγκαίνια, που έκλεισαν με μια δυνατή νεανική hip hop συναυλία με τους Retro, Rhyme Riot & Raibo.

Οπως δήλωσε η μαθήτρια της Ιωνιδείου, Ειρήνη Διαμαντοπούλου, «συμμετείχαμε πολλοί μαθητές από σχολεία που είναι σε κοντινή απόσταση και ενθουσιαστήκαμε με τους χώρους που είδαμε! Το Στέκι της ΚΝΕ μπορεί σίγουρα να γίνει στέκι δεκάδων μαθητών από τα γύρω σχολεία, αξιοποιώντας τον κενό μας χρόνο ανάμεσα σε σχολείο και φροντιστήριο. Και εννοείται πως η δυνατότητα να συμμετέχουμε δωρεάν σε τόσες ομάδες και μαθήματα είναι για όλους μας μια τεράστια ευκαιρία, που σίγουρα δεν μας δίνεται στο σχολείο».

Με τη σειρά του ο Νάσος Φράγκος, εργαζόμενος στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αναφέρεται στις αντίστοιχες ανάγκες των νέων εργαζομένων, σημειώνοντας πως για την πλειοψηφία τους, «λόγω της παντελούς έλλειψης πολιτιστικών δημόσιων υποδομών και της εμπορευματοποίησης της Τέχνης και του Πολιτισμού, πολλές φορές μοιάζει πολυτέλεια ακόμα και το να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία, πόσο μάλλον να συμμετάσχεις σε κάποια καλλιτεχνική ομάδα, να συμβάλεις ή να δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος κάτι. Η ΚΝΕ αποδεικνύει σταθερά ότι αντιμετωπίζει ως ανάγκη την επαφή των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό, με τα κατοχυρωμένα πλέον ως θεσμό Φεστιβάλ και άλλες πρωτοβουλίες. Το "Τραβέρσο - Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ", στο κέντρο μιας μεγάλης εργατούπολης, μπορεί να αποτελέσει πραγματικά ανάσα δημιουργίας και ψυχαγωγίας για τους νέους της περιοχής και όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρει!».

Μια σύντομη περιήγηση στο «Τραβέρσο»


Το Πολιτιστικό Στέκι αποτελείται από τρία επίπεδα: Ισόγειο, πατάρι και υπόγειο.

Στο ισόγειο είναι η αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία η ΤΟ Πειραιά έχει δώσει το όνομα «Νίκος Γόδας» προς τιμήν του αλύγιστου κομμουνιστή που ήταν παίκτης στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Στην αίθουσα υπάρχει μια μικρή σκηνή για μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και αρκετός χώρος με καθίσματα ώστε κάποιος να ξεναγηθεί, να βρεθεί για να συζητήσει με συμμαθητές, συναδέλφους, συμφοιτητές.

Στο πατάρι βρίσκεται ο χώρος του αναγνωστηρίου - βιβλιοθήκης. Ο χώρος δεν θα ήταν κατορθωτό να είναι έτοιμος και με πλούσιες επιλογές για βιβλία κάθε κατηγορίας χωρίς την προσφορά της «Σύγχρονης Εποχής», που δώρισε δεκάδες εκδόσεις. Ετσι, μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς τίτλους βιβλίων ή να αξιοποιήσει τον χώρο ως αναγνωστήριο, φέρνοντας τα δικά του βιβλία.

Στο υπόγειο υπάρχουν δύο αίθουσες. Στην πρώτη, με δωρεές μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, ήδη υπάρχουν κάποια μουσικά όργανα και λειτουργεί ως χώρος για πρόβες συγκροτημάτων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών. Στόχος της ΤΟ είναι το επόμενο διάστημα αυτός ο χώρος να εξοπλιστεί περαιτέρω, ώστε να γίνει και στούντιο ηχογράφησης.

Η άλλη αίθουσα έχει διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενεί τη δραστηριότητα των ομάδων του «κόκκινου Αερόστατου», συνολικά των μικρότερων ηλικιών της νεολαίας. Εκεί θα βρει κανείς όλα τα τεύχη του περιοδικού, βιβλιοθήκη με πολλά παραμύθια και βιβλία για τις αντίστοιχες ηλικίες, παιχνίδια και υλικά για τις κατασκευές και τις δημιουργίες των ομάδων. Πρόκειται για τους χώρους όπου θα φιλοξενούνται οι ομάδες και τα μαθήματα. Επίσης, στον χώρο προσφέρονται καφές και αναψυκτικά για τους συμμετέχοντες.

Δηλώσεις συμμετοχής στις ομάδες

Στο «Τραβέρσο» θα λειτουργήσουν: Θεατρική ομάδα, θεατρική ομάδα για μικρότερες ηλικίες, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά σύνολα, ομάδα κινηματογράφου και ομάδα Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα θα γίνονται μαθήματα στα εξής: Σχέδιο, παραδοσιακούς χορούς, reggaeton (ρεγκετόν, είδος μουσικής από τη Λατινική Αμερική), πιάνο, κιθάρα, βιολί, τρομπέτα, ούτι, φωτογραφία, σκάκι, ρομποτική.

Οι ομάδες θα λειτουργούν δωρεάν στο Στέκι, ενώ δωρεάν θα γίνονται και τα μαθήματα, με την εθελοντική συνεισφορά των δασκάλων.

Η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ καλεί τους νέους να επικοινωνήσουν με το Στέκι, είτε για να δηλώσουν συμμετοχή στις ομάδες και τα μαθήματα είτε για να πουν τις δικές τους ιδέες.

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 210-4179462 και e-mail: traverso@kne.gr


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ