Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση της έκθεσης για το «μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ»

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για το «μέλλον των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ».

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις επικίνδυνες συμφωνίες του κεφαλαίου, που εμπλέκουν βαθύτερα την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων.

Η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η έκθεση για τις "Σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ" αποτυπώνει τη σφοδρή διαπάλη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την καπιταλιστική πρωτοκαθεδρία, με την ΕΕ να επιδιώκει τόσο τη συνεργασία με την Κίνα αλλά και τον περιορισμό της επιρροής της, την περικύκλωση της Ρωσίας. Η έκθεση υπογραμμίζει τον ανταγωνισμό ΕΕ - ΗΠΑ, για μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας με επίκεντρο την "πράσινη" και ψηφιακή ανάπτυξη, όπου η ΕΕ στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων.

Προμοτάρει την επιθετική "αυτονομία" της ΕΕ, τη σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, με γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις, βάσεις, νέα κούρσα εξοπλισμών. Συνδέεται με τις επικίνδυνες για τον λαό στρατιωτικές συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ, Ελλάδας - Γαλλίας, που εμφανίζονται δήθεν σαν "εγγυήσεις ασφάλειας και σταθερότητας".

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, μετατρέπει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, στοχοποιείται ο λαός μας. Στέλνει πυραύλους "Πάτριοτ" και στρατό στη Σαουδική Αραβία, προετοιμάζεται για αποστολή δυνάμεων στο Μάλι.

Συνεπώς, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας αποκτά πραγματικό νόημα για τον λαό όταν συμβαδίζει με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι ξένες βάσεις και να καταργηθούν αυτές οι επικίνδυνες συμφωνίες. Για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τον λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ