Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ούτε σκέψη για κλείσιμο Τμημάτων!

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Αθήνας

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Ξενόγλωσσων Τμημάτων τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για συγχώνευση των Τμημάτων μας, την ίδια στιγμή που έχουμε να πάμε στις σχολές μας δύο χρόνια!», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Αθήνας, που διαμηνύουν: «Ούτε σκέψη για κλείσιμο Τμημάτων! Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας!».

Η συζήτηση γύρω από πιθανές συγχωνεύσεις στα Ξενόγλωσσα Τμήματα ξεκίνησε μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε εκτός πανεπιστημίου 40.000 υποψήφιους και πολλές κενές θέσεις σε σειρά Τμημάτων των ΑΕΙ, ανοίγοντας τον δρόμο για γενικότερη αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» αντιτάσσονται στα σχέδια συγχωνεύσεων, διεκδικώντας μέτρα για την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν ως φοιτητές:

  • «Δεν δικαιούμαστε δωρεάν συγγράμματα από τον "Εύδοξο" πέρα από ελάχιστα που είναι στα Ελληνικά και μάλιστα το υπουργείο Παιδείας κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το πρόβλημα αλλά και στην επιστολή που έστειλε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ κάτω από την πίεση των φοιτητών.
  • Τα Τμήματά μας ρημάζουν κάτω από το βάρος της ήδη μειωμένης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένα από καθηγητές αλλά και να πετιούνται το ένα μετά το άλλο τα μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών είτε από υποχρεωτικά να γίνονται επιλεγόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών που έχει μόλις 7 μέλη ΔΕΠ.
  • Είναι στον "αέρα" και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα αφού η κυβέρνηση "πετάει" εκτός σχολείων μια σειρά από μαθήματα ξένων γλωσσών, ή και την επιλογή για δεύτερη ξένη γλώσσα.

Οι φοιτητές των Ξενόγλωσσων Τμημάτων δεν είμαστε β' κατηγορίας. Αυτές δεν είναι οι σπουδές που έχουμε ανάγκη! Θέλουμε να μπορούμε να σπουδάζουμε στο Τμήμα που επιλέγουμε με όλους τους αναγκαίους όρους (δωρεάν συγγράμματα, επαρκές καθηγητικό προσωπικό), με πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας», δηλώνουν οι εκλεγμένοι και καλούν:

«Τώρα είναι η ώρα να πάρουν απάντηση τα σχέδια της κυβέρνησης. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα σε κάθε έτος και Τμήμα, να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους, να συζητήσουμε τα αιτήματα και το δικό μας σχέδιο για να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ