Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη διεκδίκησης μέτρων για πανεπιστήμια και σχολεία

Με εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ανησυχία για τους όρους ασφαλούς λειτουργίας των ΑΕΙ επανέρχονται αυτή και την επόμενη βδομάδα στις σχολές τους οι φοιτητές για την επανέναρξη της πολυπόθητης διά ζώσης διδασκαλίας, μετά από δυόμισι χρόνια με κλειστά ιδρύματα και τηλεκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας edupass.gov.gr, όπου φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό που συμμετέχουν διά ζώσης στην εκπαιδευτική διαδικασία θα δηλώνουν με ποιες προϋποθέσεις συμμετέχουν (εμβολιασμό, νόσηση, rapid test, PCR test). Οι ενδιαφερόμενοι θα αιτούνται την καταχώρησή τους στην ηλεκτρονική θυρίδα του ΑΕΙ, θα δηλώνουν υπεύθυνα τα στοιχεία τους, θα ακολουθεί έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής τους και το αποτέλεσμα του ελέγχου θα καταχωρείται στην ηλεκτρονική θυρίδα της Γραμματείας του Τμήματός τους με την ένδειξη «επιτρεπτή παρουσία» ή «μη επιτρεπτή παρουσία» ή «απαιτείται περαιτέρω έλεγχος».

Σύμφωνα με το υπουργείο η λειτουργία αυτής της πλατφόρμας θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και στα σχολεία, όπου θα δηλώνονται αντίστοιχα τα τεστ και τα πιστοποιητικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η λειτουργία της πλατφόρμας ωστόσο δεν διαφοροποιεί τους πλημμελείς όρους με τους οποίους ανοίγουν και λειτουργούν τα ιδρύματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, που το μόνο που κάνει είναι να επιβάλλει δύο επί πληρωμή rapid tests τη βδομάδα στους ανεμβολίαστους και για τα υπόλοιπα απλά «πετάει το μπαλάκι» στα ιδρύματα.

Πρόσφατη έρευνα σε έναν πληθυσμό προσομοίωσης 5.000 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και αποδελτίωσαν καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, εντοπίζει ότι «σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον όπου το 100% των φοιτητών είναι εμβολιασμένο, ακόμα και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο εβδομαδιαίος έλεγχος μείωσε τις λοιμώξεις, ενώ η δεκαήμερη καραντίνα δεν υπερτερούσε των συχνών τεστ». Με άλλα λόγια, καθώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι πλήρης και η νόσος μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων, τα συχνά τεστ είναι αυτά που μειώνουν τη μετάδοση. Μάλιστα η έρευνα προτρέπει, με βάση τα στοιχεία αυτά, «τα πανεπιστήμια να σχεδιάσουν το πρωτόκολλο λειτουργίας τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος ώστε να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες εκπαιδευτικές ώρες, θέτοντας παράλληλα τη διασπορά σε έλεγχο», επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες επιστημονικές προτάσεις που έχουν γίνει και στη χώρα μας για το διά ζώσης άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Θυμίζουμε ότι η επιστημονική Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή Ηλία Κονδύλη, στο επικαιροποιημένο πόρισμά της για το άνοιγμα του Ιδρύματος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ιδία δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας», θα οδηγηθούμε σταδιακά σε έξαρση της επιδημίας. Γι' αυτό ζητά «επιτάχυνση των εμβολιασμών με δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του campus του ΑΠΘ» και «συνδυαστικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους και μη)», μέτρα πρόληψης και φυσικής - σωματικής αποστασιοποίησης εντός του campus (αποστάσεις, απολυμάνσεις, πρόσθετες αίθουσες κ.λπ.), συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση με εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus και διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, και αντίστοιχα μέτρα πρόληψης εκτός campus (αύξηση δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, μέτρα στις εστίες, στη λέσχη κ.λπ.).

Αγωνιστικά απαντούν οι μαθητές στις 11 Οκτώβρη

Αλλά και στα σχολεία η εικόνα δεν είναι καθόλου καθησυχαστική, αφού ήδη οκτώ σχολεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε ολόκληρα είτε σε τμήματά τους λόγω κρουσμάτων, κι αυτό με τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης που έχει θεσπίσει το υπουργείο, δηλαδή την προϋπόθεση να νοσούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές σε ένα τμήμα για να κλείσει.

Το υπουργείο, σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ανακοίνωσε χτες για τους μαθητές ότι θα είναι δικαιολογημένες οι απουσίες τους τη μέρα του εμβολιασμού τους και την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που παρουσιάζουν παρενέργειες. Αυτό θα ισχύει και για τις δύο δόσεις, και αυτές οι απουσίες δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον προσκομίσουν στη διεύθυνση του σχολείου τη βεβαίωση εμβολιασμού.

Αυτή η «απλοχεριά» του υπουργείου με τις απουσίες, όμως, «κόβεται μαχαίρι» όταν οι μαθητές διεκδικούν συλλογικά και αγωνιστικά, μέσα στα σχολεία, μέτρα για την ασφάλεια τη δική τους και των οικογενειών τους. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας,«η κυβέρνηση νομίζει πως έχει βρει ένα νέο "κολπάκι" για να μας τρομοκρατεί: τη λειτουργία του Webex όταν ένα σχολείο κάνει κατάληψη (παρεμπιπτόντως, δεν σας ένοιαξε να λειτουργεί το Webex πέρυσι τόσο πολύ, όταν μαθητές δεν είχαν μικρόφωνα, κάμερες κ.λπ., ούτε τώρα σας νοιάζει για τους μαθητές που αρρωσταίνουν με COVID, μόνο για να μην κάνουμε κατάληψη σας πείραξε!). Κα Κεραμέως: Να σας θυμίσουμε πως πέρυσι μας φέρατε εισαγγελείς, αστυνομία, μας ρίξατε χημικά, συλλάβατε μαθητές και πάλι δεν μας σταματήσατε. Νικήσαμε: Παγώσαμε για λίγο ακόμα την Τράπεζα Θεμάτων, τον περιορισμό στο μηχανογραφικό, έγιναν ορισμένες προσλήψεις καθηγητών και καθαριότητας». Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι οι μαθητές θα τα καταφέρουν και φέτος, εκλέγοντας τα 15μελή τους, συντονίζοντας τις δράσεις των σχολείων, συμπορευόμενοι με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Σε αυτό το πνεύμα, πληθαίνουν αυτές τις μέρες οι πολύμορφες δράσεις καταδίκης του φασισμού στα σχολεία και οι μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στην αυριανή αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα και σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις, ενώ έχουν ήδη ορίσει και το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό τους ραντεβού, τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων τους λόγους που τους κάνουν να κινητοποιούνται: «Μας αφήσατε ξανά απροστάτευτους στην πανδημία. Μας κόβετε τα όνειρα με την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ. Εχουμε κενά σε καθηγητές ενώ λέτε πως όλα είναι καλά. Σας νοιάζει το Webex μόνο όταν κάνουμε κατάληψη. Ρίξατε χημικά στους καθηγητές μας επειδή αγωνίζονται. Κάνετε τα στραβά μάτια στους φασίστες. Και πάνω απ' όλα δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι φέτος θα είναι όλα καλά!».

Στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών καλεί σε κλειστά σχολεία τη Δευτέρα, αποχή από το Webex και συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχα αγωνιστικά ραντεβού προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση αναγκαιότητα για δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τους μαθητές(2022-01-14 00:00:00.0)
Αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα στην πανδημία(2021-11-13 00:00:00.0)
Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα, ένα στα τέσσερα αφορά παιδιά(2021-09-15 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!(2021-09-09 00:00:00.0)
Ακάθεκτη η εξάπλωση της πανδημίας(2021-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ