Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Στο δρόμο της ελευθερίας

Ο Τσάρλι Τσάπλιν στη μοναδική ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας»
Ο Τσάρλι Τσάπλιν στη μοναδική ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας»
Πολλές ταινίες προβάλλονται σήμερα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ωστόσο αυτές που ξεχωρίζουν είναι μία κλασική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, επίκαιρη μάλλον όσο ποτέ. Και μια «γυναικεία» ταινία από τον Ρίντλεϊ Σκοτ.

«Ο μεγάλος δικτάτορας», σε σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν.

Η ταινία, γυρισμένη το 1940, αναφέρεται σ' έναν τρελό δικτάτορα, τον Χίνκελ, που τρομοκρατεί την Τομάνια. Στο γκέτο ζει ένας μπαρμπέρης σωσίας του. Στη διάρκεια του πολέμου ο μπαρμπέρης έχει σώσει τον Σουλτς, που έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Χίνκελ. Ο δικτάτορας αποφασίζει να εισβάλει στην Αούστερλιτς. Την ίδια ιδέα όμως έχει και ο Ναπαλόνι, δικτάτορας της Μπακτίρια. Οι δύο δικτάτορες ανταγωνίζονται για το ποιος από τους δύο θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου. Μια εξαιρετική ταινία, με σάτιρα και κωμικά ευρήματα, που στο φινάλε της ο Τσάπλιν μιλά καθαρά και ξάστερα για την αντίσταση στο ναζισμό και για την ειρήνη. Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Τζακ Οούκι, Χένρι Ντάνιελ, Μπίλι Γκίλμπερτ κ.α. (ΕΤ-1, 02.30).

«Θέλμα και Λουίζ», σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ.

Η Θέλμα Ντίκινσον είναι μια μικροαστή νοικοκυρά, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη από τη ζωή της και τον κακότροπο άντρα της. Η Λουίζ Σόγιερ είναι σερβιτόρα σε μια καφετερία, χειραφετημένη και δυναμική, αισθάνεται, ωστόσο, το ίδιο ανικανοποίητη με τη Θέλμα. Αποφασίζουν ότι αυτό που τους χρειάζεται είναι να φύγουν για ένα Σαββατοκύριακο μακριά από τη μιζέρια και τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους. Καθ' οδόν όμως η προσωπική τους «επανάσταση» παίρνει απροσδόκητες διαστάσεις, καθώς αναγκάζονται να περάσουν στην παρανομία. Πρωταγωνιστούν: Σούζαν Σάραντον, Τζίνα Ντέιβις, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάικλ Μάντσεν, Μπραντ Πιτ (ΑΝΤ1, 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ