Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Συλλαλητήριο κατά του χρυσωρυχείου

Δεκάδες φορείς της Ροδόπης και του Εβρου διαδηλώνουν την Κυριακή στις 12 στην πλατεία Κομοτηνής ενάντια στην παράδοση του τόπου στις ορέξεις πολυεθνικών

Πανθρακική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Κομοτηνής ο λαός της περιοχής που αντιδρά στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στα πολυεθνικά συμφέροντα και παλεύει για να σώσει τον τόπο του από μια άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η «διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης - Εβρου κατά της εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού», ως πρώτη αντίδραση στην προέγκριση που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ» για τα χρυσωρυχεία των Σαπών και η οποία έχει σταλεί για γνωμοδότηση στη ΝΑ.

Θα προηγηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις από τις οποίες συγκροτημένα οι πολίτες θα ξεκινήσουν για την Κομοτηνή. Στην Αλεξανδρούπολη στις 10.30πμ στο Εθνικό Στάδιο. Στην Αύρα και στις Σάπες όπου θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης στην Κομοτηνή, θα ακολουθήσει πορεία προς την έδρα της Περιφέρειας.

Οι κάτοικοι αγωνίζονται για να «φύγουν οριστικά και αμετάκλητα τα χρυσωρυχεία από την περιοχή μας, να αποτρέψουν την καταστροφή από κάθε άποψη (οικονομική, τουριστική, αγροτική, περιβαλλοντική), να παραμείνει ο ορυκτός πλούτος στο φυσικό ιδιοκτήτη του, το λαό, να επιστραφούν όλες οι αποικιοκρατικού τύπου μεταλλειοκτησίες στο δημόσιο, για να αλλάξει ριζικά ο αναχρονιστικός μεταλλευτικός κώδικας».

Με ανακοίνωσή της η Διανομαρχιακή Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου κατά της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Χρυσού, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση με την έγκριση της ΜΠΕ, «προκαλεί το λαό της περιοχής που αντιτάσσεται καθολικά σε κάθε επιχείρηση εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, ενώ κλείνει ευλαβικά το «γόνυ» στις αξιώσεις πολυεθνικών συμφερόντων που θέλουν να ληστέψουν τον ορυκτό πλούτο και να αφήσουν πίσω τους μια χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή». Επίσης, καλεί τα Νομαρχιακά Συμβούλια να σεβαστούν το ομόφωνο πολιτικό τους όχι στα χρυσωρυχεία και όπως είχαν δεσμευτεί, να μην εμπλακούν σε καμία διαδικασία συζήτησης της ΜΠΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, καλούν το λαό και τους φορείς των δύο νομών, οι ΝΕ Εβρου και Ροδόπης του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φροντίζει, πιστή στην πολιτική της, να υπηρετεί σταθερά με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, γι' αυτό και τώρα προχωράει και τους δίνει άδεια. Συμμάχους και συμπαραστάτες έχει σ' αυτό τη ΝΔ και τον ΣΥΝ που παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες και τις "αγωνιστικές" τοποθετήσεις συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική της ΕΕ - ΟΝΕ, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Επίσης καλούν το λαό σε διαρκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση προκειμένου να ματαιωθεί η λειτουργία των χρυσωρυχείων στην περιοχή. Και τονίζουν: «Μια λύση μόνο υπάρχει που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Η προοπτική του Μετώπου μέσα από το οποίο ο λαός θα έρθει στο προσκήνιο και θα χτίσει τη δική του λαϊκή εξουσία, θα αναπτύξει τη λαϊκή οικονομία.

Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής ο ορυκτός πλούτος της χώρας θα ανήκει πραγματικά στο λαό και η εκμετάλλευσή του θα είναι μόνο προς το συμφέρον του με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου(2012-03-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση κατά των χρυσωρυχείων(2008-01-15 00:00:00.0)
Στους δρόμους παρά τα προεκλογικά παιχνίδια(2004-01-13 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις ενάντια στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων(2003-03-15 00:00:00.0)
Μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας για τα χρυσωρυχεία(2002-05-15 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τα χρυσωρυχεία της Θράκης(2002-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ