Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Μεγαλώνει η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα

Μεγαλώνει η ένταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, καθώς Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να έχουν αποκλείσει διαβάσεις, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να μην αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και να ζητά αντικατάστασή τους για την είσοδο οχημάτων στο Κόσοβο.

Εκτός από δυνάμεις της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων «Rosu» της κοσοβάρικης αστυνομίας που έχει αναπτύξει η Πρίστινα, χτες έφτασαν στη σερβική πλευρά τεθωρακισμένα οχήματα των Ειδικών Δυνάμεων του σερβικού στρατού. Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της σερβικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν στην περιοχή, όπως και ελικόπτερα της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι «εάν η Πρίστινα χρησιμοποιήσει βία θα περιμένουμε 24 ώρες να αντιδράσει το ΝΑΤΟ και εφόσον, μετά από αυτό το διάστημα συνεχιστεί το πογκρόμ του πληθυσμού μας, η Σερβία θα αντιδράσει και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί ό,τι έγινε το 1995 (σ.σ. στην Κροατία) και το 2004 στο Κόσοβο». Ο Στόλτενμπεργκ είχε αντίστοιχη επαφή και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Α. Κούρτι, ενώ κάλεσε σε «αποκλιμάκωση» και «αυτοσυγκράτηση, επιστροφή στον διάλογο».

Τις μονάδες του σερβικού στρατού στην περιοχή επισκέφτηκε ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Ν. Στεφάνοβιτς, μαζί με τον Ρώσο πρέσβη στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μπόκαν - Χερτσένκο, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Σερβία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και συμπεριφέρεται υπεύθυνα» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου «να σταματήσει τις προβοκάτσιες».

Την ίδια στιγμή, την Πρίστινα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος κάλεσε τη Σερβία «να αποδεχθεί την πραγματικότητα και την ύπαρξη ανεξάρτητου κράτους στο Κόσοβο».

Αύριο αναμένεται να επισκεφτεί Πρίστινα και Βελιγράδι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε πως «η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκλιμακώσουν άνευ όρων την κατάσταση στο έδαφος, αποσύροντας αμέσως τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας και διαλύοντας τα οδοφράγματα». Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα στηρίξει ενεργά προσπάθειες» για εκτόνωση της κατάστασης. Σημείωσε ακόμα ότι ενόψει της άφιξης των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, «είναι ζωτικής σημασίας» να βρεθούν «βιώσιμες λύσεις» προς «το συμφέρον των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ