Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καλέσματα για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» και προκλήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Στην ανάγκη «συνεννόησης» και «συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής, αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγες μόνο μέρες μετά την ομιλία εκεί του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με την οποία ζήτησε διάλογο μοιρασιάς στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βαφτίζοντας τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις «διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον κοντινό μας γείτονα, την Τουρκία» και προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία». Μάλιστα, ως παράδειγμα διευθέτησης έφερε τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη απόδειξη πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν».

Θυμίζουμε ότι με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ που υπέγραψε με την Ιταλία η κυβέρνηση αναγνώρισε μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά στο Ιόνιο. Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο αναγνώρισε μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, ενώ εξαιρεί από τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, «γκριζάροντας» ουσιαστικά την περιοχή.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις αυτές στο πλαίσιο χτεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ ανέφερε ότι «πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα», αλλά σημείωσε ότι «το σκηνικό αντιπαράθεσης που δημιούργησε πέρυσι η Τουρκία μεταξύ ΝΑΤΟικών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Παράλληλα, επέκρινε την Τουρκία ότι με την «επιθετική της συμπεριφορά υπονομεύει τις προοπτικές για αμοιβαία επωφελή σχέση και διακινδυνεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να συνεχίσω την προσέγγιση, ώστε να εξερευνήσουμε λεωφόρους συνεργασίας».

Μάλιστα, μίλησε για το «όραμά του» για την Ανατ. Μεσόγειο, το οποίο είναι η συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια σε κοινούς εχθρούς, όπως η κλιματική αλλαγή και η παράνομη μετανάστευση», το ανελέητο κυνηγητό των ξεριζωμένων με πρόσχημα την καταπολέμηση των διακινητών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε «λιγότερο αισιόδοξος» (σ.σ. από ό,τι στα Ελληνοτουρκικά) για θετικές εξελίξεις, καθώς «η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», ενώ επανέλαβε τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ουσιαστικά υποκρύπτει μία συγκαλυμμένη μορφή διχοτόμησης στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπερθεμάτισε για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, ζητώντας γοργότερα βήματα, ενώ ζήτησε και ενίσχυση της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ, όχι όμως «σε βάρος των διατλαντικών δεσμών».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δήλωση - αποτίμηση των επαφών του την προηγούμενη βδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημείωσε ότι σε όλους τους «συνομιλητές» του στη Ν. Υόρκη επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής». «Υπογράμμισα, όμως, ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο, όμως, πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε. Υποστήριξε, εξάλλου, συνεχίζοντας την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στον λαό, ότι μέσα από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου μπορεί να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματά του, ότι έλαβε «σαφή μηνύματα στήριξης, αλλά και κατανόησης, ακόμα και από τους πιο δύσπιστους εταίρους».

Την ίδια ώρα, και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο ευρωατλαντικής ...κατανόησης, η Τουρκία πρόσθεσε μία ακόμη «ψηφίδα» στο μωσαϊκό των προκλήσεων ενάντια στην Ελλάδα. Σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκική φρεγάτα στο ερευνητικό «Nautical Geo», που για λογαριασμό Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επεχείρησε έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης (πάνω στην πορεία που θα χάρασσε ο αγωγός «East Med»), η Αγκυρα έστειλε το δικό της ερευνητικό «Bilim-2» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για τη διεξαγωγή «ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών» του «Bilim-2», εντός της περιοχής που ορίζεται από το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως τουρκική ΑΟΖ, και όπου δικαιοδοσία για την έκδοση NAVTEX έχει ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τουρκική NAVTEX, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 26 Σεπτέμβρη και 8 Οκτώβρη, ενώ οι συντεταγμένες της δεν οριοθετούν θαλάσσια περιοχή ως συνήθως, αλλά αντιθέτως αποτυπώνουν την πορεία του ερευνητικού πλοίου εντός της επίμαχης ζώνης.

Τέλος, 3 εμπλοκές σημειώθηκαν χτες καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 24 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ