Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική «απελευθέρωσης» οδηγεί σε ακριβά τιμολόγια για τον λαό

Τις αιτίες που η ακρίβεια καταβροχθίζει το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, σχολιάζοντας ότι αυτές «δεν απασχόλησαν κανέναν από τους ομιλητές».

Ως μία βασική αιτία ανέδειξε «το αναπτυξιακό μοντέλο που όλες οι κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν μέχρι τώρα και στο οποίο σήμερα ορκίζονται» και αφορά «την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την εξωστρέφεια». Οπως σημείωσε, αυτό σημαίνει ότι «μια σειρά από παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας καταστρέφονται. Δεν αξιοποιούνται γιατί δεν έχουν υψηλό ποσοστό κέρδους, όχι γιατί δεν έχουν κέρδος. Αρα, λοιπόν, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στις εισαγωγές και πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών, αλλά και τελικών εμπορευμάτων. Οι εισαγωγές και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εξαρτώνται και από τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς των εφοδιαστικών αλυσίδων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών».

Αιτία είναι «η πολιτική της "απελευθέρωσης" των αγορών» της ΕΕ, στην οποία πίνουν νερό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Εφερε ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ενέργεια, όπου «η πολιτική "απελευθέρωσης" οδηγεί σε ακριβά τιμολόγια για να μπορεί να είναι ελκυστική η εισαγωγή των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας. Τεράστιες σκανδαλώδεις επιδοτήσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα αρπακτικά της "πράσινης" Ενέργειας, πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και μάλιστα και δημιουργία μηχανισμών που να διαιωνίζουν το ακριβό ρεύμα, όπως ο μηχανισμός που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματιστήριο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι χονδρέμποροι μπορούν να αγοράζουν φτηνά, για να πουλάνε μετά ακριβά». Αυτή η πολιτική «οδήγησε στη συρρίκνωση της ΔΕΗ και στη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», κρίκος της οποίας είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση που φέρνει η ΝΔ.

Οσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ακολουθεί η ΝΔ για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μοντέλο της κυβέρνησής του, το οποίο εφάρμοσε στις τράπεζες «με αποτέλεσμα η συμμετοχή του δημόσιου τομέα να καταρρεύσει στις 4 συστημικές τράπεζες».

Αιτία είναι «η πολιτική της "πράσινης" Ενέργειας. Για να επιβληθεί η "πράσινη" Ενέργεια εφαρμόζουν πολύ ακριβά τέλη ρύπων για τα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα η Ενέργεια να γίνεται πολύ πιο ακριβή λόγω ακριβώς αυτών των τελών». Η απολιγνιτοποίηση δηλαδή της χώρας, όπου καταργείται η αξιοποίηση του εγχώριου ορυκτού καυσίμου, του λιγνίτη, για να υποκατασταθεί από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. «Και όλοι σας συμφωνείτε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι το εισαγόμενο μεταβατικό καύσιμο, γιατί δεν μπορεί να στηριχθεί διαφορετικά η ευστάθεια του συστήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας». Για την «πράσινη μετάβαση» σημείωσε ότι όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν γιατί «μπορούν να βρουν εκτόνωση τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και υπερκέρδη, σε ακριβότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες, τα "πράσινα" εμπορεύματα, και θα οδηγήσει στη διεύρυνση ακόμη περισσότερο των κοινωνικών ανισοτήτων».

Και πρόσθεσε: «Σε τελευταία ανάλυση υπεύθυνος για την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι η μία ή η άλλη διαχειριστική μορφή. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα που όλοι υπερασπίζεστε και οι όποιες πολιτικές προτάσεις διαχείρισης θέλουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον κόσμο, να τον εγκλωβίσουν στην επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ