Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
«Ανοιχτός» για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ομίλων

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο όπως φαίνεται θα παραμείνει ανοιχτό και για νέες παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις φορολογικές και άλλες διατάξεις για την εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μεταξύ αυτών:

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, με εφαρμογή από 1/10/2021 και ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά., ενώ η μείωση αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1/10/2021, με κόστος 26 εκατ. ετησίως. Το μέτρο έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις μεγάλων περιουσιών, π.χ. μετοχικών πακέτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από την πρώτη κατοικία.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από 1/1/2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συσταθεί για τουλάχιστον τρία έτη και συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Να σημειωθεί ότι η φορολογική πριμοδότηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης λαϊκών νοικοκυριών προβλέπεται δημοσιονομικό κόστος μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές που προορίζονται για ζωική παραγωγή (από 13% σε 6%) το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό επίσης υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 10,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 45,2 δισ. ευρώ, από 39,7 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 34,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 28,7 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2022 - 2025.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες διαμορφώθηκαν τον Ιούλη σε 2,3 δισ. ευρώ, με σημαντική αύξηση από την αρχή του έτους. Περίπου 450 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμή συνταξιοδότηση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων αυξήθηκαν από 502 εκατ. τον Δεκέμβρη του 2020 σε 927 εκατ. τον Ιούλη του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ