Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη νέα έκδοση «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου»

Η νέα έκδοση «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου» παρουσιάστηκε το Σάββατο στο βιβλιοπωλείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, με τους συγκεντρωμένους να την παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» έκανε η Σέβη Κοσμοπούλου, η οποία ενημέρωσε ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση, που από κοινού έχουν επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ και το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, εγκαινιάζεται μια νέα σειρά εκδόσεων με θέμα το αστικό και σοσιαλιστικό Δίκαιο.

Η παρουσίαση έγινε από την Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης.

Η Μαρίνα Λαβράνου αναφέρθηκε στην επιδίωξη της έκδοσης να συμβάλει στην αποκάλυψη της αστικής δημοκρατίας ως μορφής της δικτατορίας του κεφαλαίου. Οπως επίσης και στην ανάδειξη των προσαρμογών που κάνει το αστικό κράτος με βάση τις εκάστοτε επιλογές της αστικής τάξης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στις προσαρμογές στο Σύνταγμα, όπως με την τελευταία αναθεώρηση, αλλά και σε αλλαγές που είναι σε εξέλιξη στο Νομικό Δίκαιο ώστε να υπηρετηθούν καλύτερα τα τρέχοντα σχέδια της αστικής τάξης που συμπυκνώνονται στην «πράσινη ανάπτυξη» και την «ψηφιακή μετάβαση». Αλλαγές που έχουν στόχο τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει από αυτήν τη σκοπιά εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους, μαζί με τη διευρυμένη περιστολή των λαϊκών ελευθεριών. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, ανέδειξε ότι το περιεχόμενο της έκδοσης επιβεβαιώνει την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, την ανάλυση για το κράτος, επομένως και την ανάγκη τσακίσματός του από την εργατική τάξη, για να οικοδομήσει το δικό της κράτος και την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Στέλλα Παπαοικονόμου, αναδεικνύοντας ότι η έκδοση, μέσα από την ιστορική αναδρομή, φωτίζει το γεγονός ότι το αστικό Δίκαιο δεν μένει στάσιμο αλλά «ακονίζεται» με βάση τις στοχεύσεις του κεφαλαίου, πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Αυτή η κατεύθυνση, πρόσθεσε, φαίνεται σήμερα και από τη λεγόμενη «ψηφιακή μετάβαση», με την ψηφιοποίηση του κράτους, που συνοδεύεται από «ηλεκτρονικό φακέλωμα και πλειστηριασμούς», ψηφιακές βάσεις προσωπικών δεδομένων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία κ.λπ. Τόνισε επίσης ότι φρένο στην περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να βάλει μια κυβερνητική εναλλαγή αφού οι αστικές κυβερνήσεις κινούνται στις ράγες της καπιταλιστικής κερδοφορίας που επιβάλλει και τις κάθε φορά αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό κράτος. Αντίθετα, φρένο μπορεί να βάλει μόνο ένα εργατικό κίνημα που βαδίζει στον δρόμο διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με το αστικό κράτος.

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν την έκδοση, που άλλωστε σε όλο το τριήμερο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει(2023-09-16 00:00:00.0)
Αστική Δημοκρατία: Ταξική εξουσία και πολιτικές μεταμορφώσεις(2023-05-11 00:00:00.0)
Δικτατορία του κεφαλαίου - Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»(2022-11-23 00:00:00.0)
«Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου»(2021-09-04 00:00:00.0)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία γενικότερα, δεν είναι σε προοδευτική κατεύθυνση; Γιατί οι σχετικές αναφορές στις Θέσεις με αρνητική χροιά;(2021-03-03 00:00:00.0)
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα όρια της αστικής δημοκρατίας(2020-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ