Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει μέσα στο κίνημα, μέσα στους αγώνες, όχι «διά της αναθέσεως»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη και την ιστοσελίδα newsbomb.gr

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη και την ιστοσελίδα newsbomb.gr έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Παρασκευή 24/9. Τη συζήτηση απασχόλησαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, οι διεθνείς εξελίξεις και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και για την «πολιτική διαθήκη» του Μίκη Θεοδωράκη στο ΚΚΕ. Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο δεν απέκλεισε, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι σ' αυτές θα παίξουν ρόλο «η πανδημία, η εξέλιξη και η διαχείρισή της, τα οικονομικά προβλήματα και αν θα υπάρξει αυτή η αισιόδοξη τέλος πάντων πρόβλεψη της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ, ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη και το 2021 (...) Αλλά θα εξαρτηθεί και από άλλους αστάθμητους παράγοντες, που δεν είναι και τόσο αστάθμητοι σε τελευταία ανάλυση, που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον διεθνή περίγυρο και όλα αυτά».

Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη - που τη βλέπουμε στην πράξη - στο ΚΚΕ, στο τι πρεσβεύει, η ανάλυση των θέσεών του, οι οποίες είναι σύγχρονες, επεξεργασμένες, επικαιροποιημένες (...) η συνεπής στάση του μέσα στον λαό, στο κίνημα, το γεγονός ότι είναι εγγύηση, ότι έστω και οι μικρές εστίες ανακούφισης, αυτά που αναγκάζονται να δώσουν οι κυβερνήσεις, γίνονται κάτω από την πίεση κυρίως του ΚΚΕ, όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα λαϊκά στρώματα «πρέπει να εγκαταλείψουν τα παλιά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα την ελληνική κοινωνία, που βρέθηκαν στην εξουσία. Γνώρισαν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είναι η δύναμη αυτή που μπορεί να συσπειρώσει μέσα στο κίνημα, μέσα στους αγώνες, όχι "διά της αναθέσεως", όχι να μας πουν "σας αναθέτουμε τη διακυβέρνηση, πάτε εσείς του ΚΚΕ οι βουλευτές να φτιάξετε τα υπουργεία, για να πάρετε πλειοψηφία" κ.λπ.».

Για τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, στάθηκε στην αναβάθμιση ανθρώπων που βρίσκονται στο «ακροδεξιό τόξο», αλλά και στην «απόπειρα υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη ή άλλων, που αυτός ο αρραβώνας δεν κατέληξε σε γάμο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από όσα μεσολάβησαν, δείχνει όμως τη δυνατότητα να εναλλάσσονται και να μετακινούνται στελέχη του ενός κόμματος ή του ενός χώρου - να το πω έτσι, ευρύτερα - προς τον άλλο. Αρα, ξανά επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση, υπηρετούν τους ίδιους στόχους».

Ερωτηθείς αν «αυτή είναι η άποψή σας και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη ΔΕΘ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» και αν το ΚΚΕ θεωρεί ότι ορισμένες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι «προς θετική κατεύθυνση», όπως η πρόταση για κατώτατο μισθό 800 ευρώ ή για κάλυψη της αύξησης στο ηλεκτρικό κατά 80%, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ανάμεσα σε άλλα:

«Επειδή βρισκόμαστε - ως ένα βαθμό - σε προεκλογική περίοδο, και όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση κυρίως, αλλά και ένα κυβερνητικό κόμμα που προσβλέπει να ξαναπάρει τις εκλογές, λέγονται πολλές υποσχέσεις και πολλά "λόγια του αέρα", για να ενσωματώσουν και να εξασφαλίσουν το κομματικό ακροατήριο και το ακροατήριο που θα τους ψηφίσει αύριο στις εκλογές».

Θύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας ψήφισε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την απόφαση που λέει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από Υπουργική Απόφαση. Για να τους είναι εύκολο αύριο, όταν γίνει κάποιος κυβέρνηση, να πούνε "ξέρετε, η οικονομία δεν αντέχει 800 ευρώ, θα ξεκινήσουμε με τα 650, με τα 700" και να αλλάζει την υπόσχεση...». Και σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν λέει ότι θα καταργήσει αμέσως, αν βγει κυβέρνηση, τον νόμο που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ».

Για τις διεθνείς εξελίξεις

Για τις διεθνείς εξελίξεις, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμφώνησε με την επισήμανση της δημοσιογράφου ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον Ειρηνικό και εξήγησε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της διαπάλης των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία και στην οικονομία, και στρατιωτικά, και παντού. Και, βέβαια, ότι είναι η αντιπαλότητα με τη Ρωσία, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί που οξύνονται.

Και συνέχισε: «Ομως, κοιτάξτε να δείτε, νομίζουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό, στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα και τη Ρωσία. Γιατί ιδιαίτερα η Ελλάδα, το Αιγαίο και όλη η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στον "Δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας. Επίσης είναι δρόμος που κατεβαίνει η Ρωσία και θέλει να έχει διαύλους επικοινωνίας και με την Ευρώπη και με την Αφρική, και με την Ασία και με την Ανατολική Μεσόγειο.

Αρα, εδώ λοιπόν οξύνονται οι ανταγωνισμοί, που σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρίσκονται πάντα σε ένταση, θα εναλλάσσονται πότε με διάλογο, διαπραγματεύσεις κ.λπ., κάποτε θα οξύνονται. Η επιθετικότητα, για παράδειγμα, της άρχουσας τάξης έτσι όπως εκφράζεται εδώ στα νησιά μας, από τα απλά που γίνονται με τους ψαράδες στο Αιγαίο μέχρι τα ωκεανογραφικά».

Για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν «έχετε καθόλου προβληματιστεί μήπως κάτι αλλάξετε ως Κόμμα», με δεδομένο ότι «πολλά από αυτά που λέτε είναι θελκτικά, αλλά υπάρχει κενό ως προς το σήμερα», ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το σήμερα και ότι αυτές αποτυπώνονται και σε προτάσεις νόμου ή τροπολογίες στη Βουλή.

Αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην «Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ, που κατατέθηκε για δεύτερη φορά, για εργαζόμενους στα delivery, κ.λπ.», στις προτάσεις «για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε σύμπλευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που αφορά το Αιγαίο, που αφορά και τα ζητήματα της οικονομίας και αυτά τα θέματα που θίξαμε πιο πριν, αλλά και της υπεράσπισης, κυρίως, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών από αυτήν τη σκοπιά».

Πρόσθεσε ότι «δεν είδαμε τις θέσεις μας για το Κυπριακό να προβάλλονται, που είναι επίσης συγκεκριμένες, και λέμε πού έγιναν τα λάθη και από την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα πριν, και από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, και πιο πριν των άλλων κυβερνήσεων που είχαν την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο».

Και κατέληξε: «Εμείς είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Και εδώ είμαστε για να μιλήσουμε περισσότερο με τον κόσμο, να κάνουμε περισσότερη δουλειά, γιατί τώρα, για παράδειγμα, για άλλους τομείς τι να πούμε; Μόνο αυτές τις μέρες που γίνονται τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, η κοσμοπλημμύρα και ο κόσμος που το νιώθει σαν ανάσα ανακούφισης αυτό και πολιτισμικής και πολιτικής ανάτασης, ότι εκφράζεται εκεί και παρακολουθεί όλη αυτήν την κατάσταση, ποιο άλλο κόμμα τα κάνει; Αυτό δεν είναι προσφορά στο σήμερα; Τι είναι, στο απώτερο, στη Δευτέρα Παρουσία που μας λένε, ή "στο μέλλον που δεν θα 'ρθει ποτέ" ή "δεν θα το ζήσουμε εμείς";».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης(2023-02-24 00:00:00.0)
Φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ(2019-12-10 00:00:00.0)
Η καλύτερη σφήνα στο αντιλαϊκό δίπολο είναι ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ(2019-06-25 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών και της ελληνικής εμπλοκής σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο(2019-06-21 00:00:00.0)
Κανείς εφησυχασμός! Οι επικίνδυνες εξελίξεις έχουν σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ(2019-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ