Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ζωή εργαζομένων και κατοίκων παίζεται στα ζάρια των καπιταλιστών

Εκδήλωση στις 3 Οκτώβρη στην Ελευσίνα για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)

Eurokinissi

Στην Ελευσίνα, την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώων, στην εκδήλωση με θέμα «Δυτική Αττική - Βιομηχανικό Ατύχημα. Η ζωή μας δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων», καλούν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κοινό τους κάλεσμα οι δύο Οργανώσεις αναφέρουν:

«Η ζωή υπό τη διαρκή απειλή ενός βιομηχανικού ατυχήματος που θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές δεν είναι μονόδρομος! Τώρα απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, για να σταματήσουμε να ζούμε με το άγχος και το φόβο για την υγεία και τη ζωή μας. Σε αυτόν το δρόμο καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή αυτών που μετράνε τη ζωή μας φτηνή».

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το ζήτημα των ΒΑΜΕ και την προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Χρήστο Ματαράγκα, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας (ΣΕΕΝ ΑΒΕΚ), και τον Κώστα Κώνστα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής και εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ελευσίνας.

Ανεπαρκής ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και λειψός συντονισμός

Από εξόρμηση των κομμουνιστών. Κάλεσμα στους εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής για την εκδήλωση στην Ελευσίνα
Από εξόρμηση των κομμουνιστών. Κάλεσμα στους εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής για την εκδήλωση στην Ελευσίνα
-- Είναι πιθανό το σενάριο ενός ΒΑΜΕ; Εντείνεται αυτό από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς;

-- Χ. Ματαράγκας: Μιλάμε για ένα υπαρκτό σενάριο, καθώς μόνο τον προηγούμενο χρόνο φτάσαμε σε πολλές περιπτώσεις κοντά σε ένα ΒΑΜΕ με πρόσφατο παράδειγμα τη φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στον Ασπρόπυργο, την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, η οποία επεκτάθηκε και σε διπλανές επιχειρήσεις.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι στην Ελευσίνα καταγράφηκε το πλέον πολύνεκρο βιομηχανικό ατύχημα, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της «Πετρόλα» 29 χρόνια πριν (1η Σεπτ. 1992) όπου 15 συνάδελφοι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν και άλλα πιο πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί ένα ΒΑΜΕ στη Δυτική Αττική. Στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες από επικίνδυνες ουσίες, όπως καύσιμα και χημικά. Μια πιθανή αστοχία, στον εξοπλισμό ή στη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή/και έκρηξη με ταυτόχρονη έκκληση αερίων τοξικών ρύπων. Το χαρακτηριστικό των ΒΑΜΕ είναι ότι το ατύχημα μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας αλυσιδωτά συμβάντα με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς ή τραυματίες αλλά και καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Η γενική κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, ελλοχεύει κινδύνους. Οι απαραίτητες συντηρήσεις πολλές φορές καθυστερούν, εξοπλισμός που θα έπρεπε να αντικατασταθεί επισκευάζεται ενώ πολλές φορές για να μη διακοπεί η παραγωγή, η συντήρηση γίνεται εν λειτουργία. Στα παραπάνω φαινόμενα, έρχεται να προστεθεί η κούραση των εργαζομένων, οι οποίοι και στην περίοδο της λειτουργίας αλλά και των συντηρήσεων καλούνται να δουλεύουν υπερωριακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ίδιων αλλά και την ασφάλεια στην εργασία.

Εξίσου προστίθεται και η ανυπαρξία συντονισμού σε περιστατικά τα οποία μπορούσαν να εξελιχθούν σε ΒΑΜΕ, με χαρακτηριστικό το πρόσφατο καλοκαίρι με εργαζόμενους να τρέχουν πανικόβλητοι να ξεφύγουν ενώ εκρήγνυται βυτίο με υγραέριο στον Ασπρόπυργο σε απόσταση αναπνοής από επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν εκκενωθεί έγκαιρα, με την πολιτική προστασία να κρύβεται πίσω από ένα SMS που έστειλε στα κινητά.

-- Η Οργάνωση της Βορειοδυτικής Αττικής από πριν το καλοκαίρι έχει αναπτύξει δραστηριότητα για το θέμα. Πώς το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι;

-- Κ. Κώνστας: Η αλήθεια είναι ότι από τότε που συζητήσαμε το θέμα στην Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής και αποφασίσαμε να οργανώσουμε πλούσια δραστηριότητα, η καθημερινότητα δεν σταματάει να μας υπενθυμίζει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος. Συνεχόμενα περιστατικά που εντείνουν όλο και περισσότερο τον φόβο και την ανησυχία του λαού της περιοχής. Αξιοποιώντας την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για το ζήτημα, η οποία αποτέλεσε το βασικό μας υλικό για τη μεγάλη εξόρμηση, βρεθήκαμε έξω από πολλούς εργασιακούς χώρους, συζητώντας με εκατοντάδες εργαζόμενους γύρω από την απουσία μέτρων πρόληψης ενός ΒΑΜΕ, μέτρων προστασίας των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι βλέπουν κάθε μέρα με τα ίδια τους τα μάτια τον κίνδυνο. Συζητώντας είχαν να μας πουν για την ανυπαρξία ενημέρωσης και εκπαίδευσης, για την παντελή έλλειψη σχεδίων εκκένωσης στα εργοστάσια, τους κινδύνους που απορρέουν από την άναρχη δόμηση στη βιομηχανική περιοχή της Μάνδρας, της Μαγούλας. Είναι χαρακτηριστικά όσα μας έλεγαν εργαζόμενοι:

«Αντί για δρόμους διαφυγής, βλέπουμε στενά δρομάκια που δεν υπάρχουν καν στους χάρτες, με λακκούβες που μοιάζουν με κρατήρες! Αν υπάρξει έκτακτη κατάσταση, δεν θα μπορεί να πλησιάσει ούτε ασθενοφόρο, ούτε πυροσβεστικό όχημα, ενώ είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα υπάρξουν ατυχήματα λόγω συνωστισμού».

Επίσης, συζητώντας στις γειτονιές με κατοίκους που ζούνε χρόνια στην περιοχή, η οργή και η αγανάκτηση είναι έκδηλες στα μάτια τους. Για δεκαετίες ζούνε κάθε μέρα με τον φόβο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος. Θα λέγαμε ότι «έμαθαν» να ζούνε με τον φόβο. Μας μετέφεραν χαρακτηριστικά ότι για χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική ενημέρωση για το ζήτημα, καμία άσκηση για τέτοια περίπτωση, ειδικά στα σχολεία.

Κανένα μέτρο πρόληψης από τις τοπικές αρχές

-- Ποια η ανταπόκριση κυβέρνησης και τοπικών αρχών στις διεκδικήσεις των κατοίκων για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης;

-- Κ. Κ.: Η ανταπόκριση κυβέρνησης και τοπικών αρχών για το ζήτημα είναι, όπως και διαχρονικά, πραγματικά ανύπαρκτη. Το μόνο που έγινε ήταν μια συνάντηση εργασίας τον Φλεβάρη, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και δημάρχους της περιοχής, όπου πραγματικά αποφασίστηκε το τίποτα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά και όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό σε κανένα επίπεδο. Ούτε σε αυτό της ενημέρωσης κατοίκων και εργαζομένων, ούτε για την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας ανά περιοχή, πόσο μάλλον για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη ατυχημάτων.

Είναι βέβαια μέτρα που δεν χωράνε ούτε κατά διάνοια στα «αναπτυξιακά» σχέδια όπως αυτά που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελευσίνα, ούτε στα σχέδια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που επεξεργάζεται η σημερινή.

Επιπλέον, αυτό που θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια περιοχή, σε μια βιομηχανική περιοχή, με χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους, θα ήταν να υπάρχουν ενισχυμένες δημόσιες μονάδες Υγείας. Αντί γι' αυτό, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο στενάζει από τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ενώ το Κέντρο Εγκαυμάτων, που θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση ατυχημάτων μικρής ή μεγάλης έκτασης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει μετατραπεί σε μίας νόσου. Τα ίδια και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου, και παρ' όλες τις τεράστιες ελλείψεις κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Η διέξοδος στη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου

-- Ποια είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα της εκδήλωσης;

-- Χ. Μ.: Το ζήτημα αυτό απασχολεί όλους τους εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τους κατοίκους που διαμένουν σε αυτήν. Θα λέγαμε ότι «διπλά» ανησυχεί αυτούς που και εργάζονται και μένουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Δυτική Αττική. Πολλές φορές ξεκινάει η συζήτηση γύρω από το θέμα ενός ενδεχόμενου ατυχήματος και πάντοτε θα βρεθεί κάποιος να πει «μακριά από μας». Ομως, ξορκίζοντας το κακό δεν κάνουμε και πάρα πολλά.

Εμείς, ενόψει και της εκδήλωσης, σαν Κομματικές Οργανώσεις μέσα από συζητήσεις, ενημέρωση και περιοδείες σε χώρους δουλειάς καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για μέτρα ασφάλειας, τακτικούς ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες στις βιομηχανίες. Αναδεικνύουμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, προβάλλουμε πως η σοσιαλιστική κοινωνία απαλλαγμένη από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους μπορεί να καλύψει σύγχρονες ανάγκες όπως της προστασίας των εργαζομένων, της υγείας του λαού, της οριοθέτησης των βιομηχανικών ζωνών έξω από τους οικιστικούς ιστούς και με όλους τους απαραίτητους όρους προστασίας του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ