Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μαζικές απελάσεις Αϊτινών μεταναστών

...μετά το σκηνικό «φαρ ουέστ» στα σύνορα του Τέξας

Εξαθλιωμένοι Αϊτινοί μετανάστες απελαύνονται από τις ΗΠΑ πίσω στο Πορτ-Ο-Πρενς

Copyright 2021 The Associated

Εξαθλιωμένοι Αϊτινοί μετανάστες απελαύνονται από τις ΗΠΑ πίσω στο Πορτ-Ο-Πρενς
Μετά τις βάρβαρες σκηνές βίας από έφιππους Αμερικανούς συνοριοφύλακες εναντίον Αϊτινών μεταναστών στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την επίθεση εναντίον τους με μαζικές απελάσεις μεταναστών πίσω στην Αϊτή.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χτες τις σκηνές οργής και απελπισίας στο αεροδρόμιο του Πορτ-Ο-Πρενς, όπου εξαθλιωμένοι μετανάστες που είχαν δώσει ό,τι είχαν και δεν είχαν, ώστε με πολλούς κινδύνους να φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, βρέθηκαν να απελαύνονται πίσω στην Αϊτή, στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης Μπάιντεν με την κυβέρνηση του Αϊτινού μεταβατικού πρωθυπουργού.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τα παραπάνω, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε από χτες να επιτρέπει με το «σταγονόμετρο» την είσοδο στις ΗΠΑ κάποιων εκατοντάδων μεταναστών (κυρίως γυναικών και παιδιών), με την υποχρέωση να εμφανιστούν μετά από 60 μέρες σε Γραφείο Μετανάστευσης.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, μετέβη χτες στη μεθοριακή κωμόπολη του Τέξας, Ντελ Ρίο, στα σύνορα με το Μεξικό, όπου έχουν στρατοπεδεύσει σε πρόχειρο καταυλισμό πάνω από 8.600 άνθρωποι από Αϊτή, Νικαράγουα και άλλες χώρες. Τους προειδοποίησε ότι εάν έρθουν στις ΗΠΑ «παράνομα», θα επιστραφούν στις χώρες τους και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους...

Η δε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σκηνές ντροπής με το μαστίγωμα μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, αρκέστηκε να απαντήσει πως το ζήτημα είναι... «πολυσύνθετο» και «περίπλοκο». Πρόσθεσε δε κατά τα άλλα πως οι ΗΠΑ πρέπει «να κάνουν πολλά περισσότερα» για να στηρίξουν τις βασικές ανάγκες του λαού της Αϊτής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ