Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσχηματικές διώξεις αγροτών

Περίπου 7.000 αγρότες σύρθηκαν στα δικαστήρια τη χρονική περίοδο 1995-2001, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Η Βουλή ψήφισε νόμο παραγραφής των «αδικημάτων» που διέπραξαν μέχρι το 1998. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αρχές έχουν αρχίσει και καλούν για ανακρίσεις αγρότες που συμμετείχαν σε αγώνες μετά το 1998. Οπως στα Τρίκαλα, όπου αγρότες κατηγορούνται για κατάληψη δημόσιου χώρου, επειδή πήραν μέρος σε συλλαλητήριο, οδηγώντας τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν στις 22 του Γενάρη 2001, από το Εφετείο της Λάρισας, 19 αγρότες του νομού, επειδή συμμετείχαν σε αγροτικό συλλαλητήριο τον Σεπτέμβρη του 1995. Πρόσχημα ήταν η «παρακώλυση συγκοινωνιών» και η καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση για παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που φέρεται ότι διέπραξαν αγρότες, μέχρι τις κινητοποιήσεις του 1997. Σε πολλές από τις δίκες αγροτών, οι αστυνομικοί -μάρτυρες κατηγορίας-δεν παρουσιάζονταν στο δικαστήριο. Και σε όσες παρουσιάζονταν συνήθως δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν παρόντες, αλλά κλήθηκαν να υποβάλουν μια μήνυση και στη συνέχεια να καταθέσουν στο δικαστήριο. Σε αυτή τη δίκη αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας δήλωσε ότι δε γνώριζε για την υπόθεση αυτή, αφού δε βρισκόταν στο χώρο της συγκεκριμένης αγροτικής κινητοποίησης. Σε βάρος του διατάχτηκε η διενέργεια ΕΔΕ από την αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας. Στην ίδια δίκη η πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ποιος αγρότης έχει πρόβλημα μπορεί ν' αυτοκτονήσει, ή να κάψει το σπίτι του, αλλά όχι να αποκλείει τους δρόμους!

Στις 24 Γενάρη, άλλοι 45 αγρότες καταδικάστηκαν σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή στο Εφετείο της Λάρισας. Οι αγρότες ήταν από την Καρδίτσα και συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 1995 και 1996. Οι αγωνιστές καταδικάστηκαν, πάλι, με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το δικαστήριο, μάλιστα, έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που φέρεται πως διέπραξαν αγρότες μέχρι το 1997, με τον ισχυρισμό ότι «εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων»...

Στις 19 Φλεβάρη το τριμελές πλημμελειοδικείο της Λάρισας προχώρησε σε δίκη ερήμην των 12 από τους 14 κατηγορούμενους αγρότες από χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας. Χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης τους καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για...«διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων»! Οι αγρότες είχαν συμμετάσχει σε κινητοποίηση το 1998 στο Παλαιοφάρσαλο.

Την άνοιξη του 2001, 102 αγρότες από την Αιγιάλεια καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1997.

Στις 5 Απρίλη 2001, στο Εφετείο της Λάρισας, 35 αγρότες από τα Τρίκαλα καταδικάστηκαν σε ένα μήνα φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή... παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στη Θεόπετρα το 1995. Κι αυτό παρά την πρωτόδικη αθώωσή τους, σε βάρος της οποίας είχε ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας.

Τον Μάη, 46 αγρότες σύρθηκαν σε δίκη στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με μάρτυρα κατηγορίας έναν αξιωματικό της Τροχαίας, για τη συμμετοχή τους σε μπλόκα σε όλο το νόμο από 1-20/12/1996. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν πολλοί που δεν είχαν οχήματα ή απουσίαζαν εκείνο το χρονικό διάστημα. Τον ίδιο μήνα πιάστηκε αγρότης στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας και οδηγήθηκε στη φυλακή μετά από εισαγγελική εντολή, προκειμένου να εκτίσει ποινή οκτώ μηνών φυλάκισης, στην οποία είχε καταδικαστεί ερήμην. Τον Ιούνη, εφτά αγρότες δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καλαμάτας, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1997. Τελικά, αθωώθηκαν. Τον Ιούνη σύρθηκαν στο Εφετείο της Πάτρας αγρότες του Πύργου και της Αιτωλοακαρνανίας, επειδή πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις.

Τον Φλεβάρη του 2002 αναμένεται δίκη στο Εφετείο της Καβάλας, σε βάρος 70 αγροτών, για συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται δική αγροτών που συμμετείχαν σε μπλόκο στα Ν. Μάλγαρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονική περίοδο ο Αρειος Πάγος είχε κρίνει αντισυνταγματική την παραγραφή των «αδικημάτων» που προέβλεπε ο νόμος 2721 που είχε ψηφίσει η Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για δίκες 3.500 αγροτών. Τελικά στην ολομέλειά του αποφάσισε ότι η παραγραφή κινείται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια. Τον Ιούνη του 2001 η ολομέλεια του Α.Π. συνήλθε σε δυο σχηματισμούς γι' αυτό το θέμα. Ο πρώτος τάχτηκε υπέρ της συνταγματικότητας με ψήφους 23 υπέρ και 19 κατά. Ο δεύτερος (ισοψήφησε 19-19). Ετσι επικράτησε η γνώμη του πρώτου σχηματισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ