Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ»
Τηλεδιάσκεψη με θέμα την κλιματική αλλαγή

Τηλεδιάσκεψη του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF) με θέμα το κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, λίγες βδομάδες πριν τη διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή ως COP 26) στη Γλασκόβη, από τα τέλη Οκτώβρη έως τις αρχές Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως στην τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν«θα δώσει έμφαση τόσο στον "επείγοντα χαρακτήρα", όσο και στα οφέλη από "μια πιο δυνατή ανάληψη δράσης για το κλίμα"». Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να καλέσει τους άλλους ηγέτες «να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα στο δρόμο προς την COP 26, αλλά και στα χρόνια πέρα από αυτή».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη», τα νέα πεδία κερδοφορίας για συσσωρευμένα κεφάλαια που αυτή σηματοδοτεί, όπως και ο διεθνής ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός που εντείνεται και σε αυτό το κομβικό πεδίο.

Τον Απρίλη η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κάνει ανάλογη τηλεδιάσκεψη, ορίζοντας ως νέο στόχο τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από τις ΗΠΑ κατά 50% - 52% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν συμφωνήσει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά περίπου 1/3 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ ασκούν πιέσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες για να λάβουν μέρος στην προσπάθεια. Να σημειωθεί πάντως πως μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν προσδιοριστεί οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, καθώς παρέμενε ανοιχτή η λίστα δήλωσης των συμμετοχών.

Βρετανία: Διακομματική παρέμβαση για επενδύσεις «πράσινης ανάπτυξης»

Νωρίτερα, 51 Βρετανοί βουλευτές με διακομματική παρέμβαση, επικαλούμενοι την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», κάλεσαν την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να ενισχύσει τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και να τιμωρεί τράπεζες που χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η εν λόγω διακομματική παρέμβαση ακολουθεί πρόσφατη επέκταση της αρμοδιότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, με άμεση εμπλοκή στην επίτευξη των στόχων της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα.

Η ίδια ομάδα βουλευτών πρότεινε η Τράπεζα της Αγγλίας να ενισχύσει τον «πράσινο» δανεισμό, μέσω της διάθεσης φθηνότερων πιστώσεων σε τράπεζες υπό όρους, για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων «βιώσιμης ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ