Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κάλυψη όλων των κενών, σε όλο το αναγκαίο προσωπικό στα ειδικά σχολεία, στα Τμήματα Ενταξης και την Παράλληλη Στήριξη και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Ο Μαν. Συντυχάκης μετέφερε την εικόνα των σοβαρότατων ελλείψεων σε όλες τις δομές Ειδικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που η λειτουργία των ειδικών σχολείων υλοποιήθηκε χωρίς ουσιαστικά, παιδαγωγικά και υγειονομικά μέτρα, χωρίς υποδομές και μέσα. Την ίδια στιγμή, Τμήματα Ενταξης και Παράλληλη εξατομικευμένη Στήριξη επί της ουσίας παρέμειναν για πολλούς μήνες κλειστά, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν μορφωτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά κενά.

Οπως τόνισε, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη και αναμένοντας αύξηση των κρουσμάτων, οι προσλήψεις έπρεπε να υπερβαίνουν τον περσινό αριθμό ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις τάξεις και να μη δημιουργηθούν κενά. Παρέθεσε πως στα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας οι προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων είναι 759 λιγότερες, μόλις το 30% των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη έχει καλυφθεί, πολλά Τμήματα Ενταξης είναι κλειστά. «Συνεχίζεται η ανάλγητη στάση του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, αλλά να στερεί από τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες τον εξειδικευμένο παιδαγωγό, επιστήμονα, βοηθητικό προσωπικό που είναι αναγκαίος», τόνισε ανάμεσα σε άλλα.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενώ σημείωσε πως «δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις για την κάλυψη των υφισταμένων αναγκών ή και εκείνων που θα προκύψουν». Εκανε δε λόγο για ανάληψη και υλοποίηση από πλευράς υπουργείου δράσεων που αποσκοπούν στην προαγωγή της ισότιμης πρόσβασης παιδιών και νέων με αναπηρία στην ενταξιακή και Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Στα περί «ισότιμης πρόσβασης», ο βουλευτής του ΚΚΕ αντέταξε τα στοιχεία που δείχνουν πως το ποσοστό μαθητών της Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, που κυμαίνονται από 1,8% έως 2,9% σε σχέση με τον γενικό μαθητικό πληθυσμό. Τόνισε πως επί της ουσίας πρώιμη διάγνωση δεν υπάρχει και διατηρείται το νομικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη αντιμετώπιση να γίνεται στο σχολείο και όχι από ειδικούς, αλλά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Εφόσον αποτύχει, πάει στους ειδικούς, ενώ έχει περάσει ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Επέμεινε στην ανάγκη κάλυψης όλων των πραγματικών αναγκών, τονίζοντας πως η πολιτική όλων των κυβερνήσεων περιλαμβάνει ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και κακές κτιριακές υποδομές που «καθιστούν την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών δυσβάσταχτη, απαγορευτική για την ουσιαστική επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση, με τους γονείς να σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας». Τόνισε πως ειδικά οι ελλείψεις προσωπικού είναι πραγματικό πλήγμα στις ανάγκες των μαθητών, όπως και οι περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη που έγιναν με προφορική οδηγία, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη. Κάλεσε το υπουργείο να πάρει άμεσα σημαντικές αποφάσεις, καθώς, όπως τόνισε, θα είναι πολύ αργά στην πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ