Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Διευρύνθηκε το Γενικό Συμβούλιο

Στις 28 Γενάρη 2002, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία του ζητήματος αυτού, ενώ προχώρησε και σε διεύρυνση του Γενικού Συμβουλίου με νέα μέλη. Τα νέα μέλη που εκλέχτηκαν προτάθηκαν στη Συνέλευση.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Μανώλης Γλέζος, αρχικά στην ομιλία του έκανε μια εκτενή αναφορά στις μέχρι σήμερα ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου πάνω στο φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων, ενώ στη συνέχεια επέκρινε όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αδιαφόρησαν, δείλιασαν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και δεν προέβησαν σε καμιά ενέργεια για να μας αποδοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς και το αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, κατά την περίοδο της Κατοχής. «Οι γερμανικές κυβερνήσεις τώρα -τόνισε ο ομιλητής- αρνούνται οποιαδήποτε αποζημίωση, δηλώνοντας πώς, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν και η χώρα μας κερδίζει χρήματα από τον τουρισμό των Γερμανών!!».

Στο θέμα της ετεροδικίας, βάσει της οποίας η Γερμανία δε δέχεται τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δικαιώνουν τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, ο γεν. γραμματέας Ευάγγελος Μαχαίρας. Ενώ ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, σχολίασε την απόφαση του Αρειου Πάγου και στηλίτευσε τη στάση του προέδρου του, κ. Ματθία, που τάχθηκε με το μέρος των γερμανικών απόψεων.

Επίσης παρεμβάσεις και χαιρετισμοί έγιναν από μέρους του ΣΥΝ από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Θυμάτων Γερμανικής κατοχής, από το δήμαρχο Διστόμου, από τον πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ και τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Σπύρο Διλιντά, ο οποίος παρατήρησε ανάμεσα στ' άλλα, ότι την κύρια ευθύνη για την αποτελμάτωση αυτού του εθνικού και πατριωτικού ζητήματος, φέρουν όλες οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις οι οποίες αδιαφόρησαν πλήρως για τις αποζημιώσεις. «Ολες οι κυβερνήσεις -τόνισε- και όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που, όπως και η ΠΕΑΕΑ, επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα και πιέζει για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, σέρνουν τον ίδιο χορό και η ελληνική δικαιοσύνη όντως εθελοτυφλεί. Απόδειξη είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει στέρξει ακόμα στην κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία, γεγονός που πρέπει να γίνει πριν τις 17 Απρίλη, που εκδικάζεται στο ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, η προσφυγή για τις αποζημιώσεις».

Οι εργασίες της Συνέλευσης έκλεισαν με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απαιτηθούν τώρα οι γερμανικές οφειλές(2011-04-05 00:00:00.0)
Απαιτούν τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων(2009-10-15 00:00:00.0)
Εμπόδια και από την ελληνική κυβέρνηση(2005-01-25 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι 65.000 αγωγές(2002-04-17 00:00:00.0)
Χρέος η πληρωμή των γερμανικών οφειλών(2002-03-08 00:00:00.0)
Γερμανικές και άλλες... πιέσεις για να θαφτεί το θέμα(2001-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ