Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργανωμένη πάλη για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά εκτρώματα

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, με στόχο να ανατραπούν τα αντεργατικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με «τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες». Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

«Η παρούσα έκθεση μαρτυρά ότι δεν σας προβληματίζουν οι τραγικοί όροι εργασίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες αλλά το γεγονός ότι οι όμιλοι ΗΠΑ και Κίνας καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των κερδών στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας. Γι' αυτό προωθείτε το αίσχος της λεγόμενης "ευέλικτης" εργασίας, με στόχο να ενισχύσετε την κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων.

Αυτό που είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί για τους εργαζόμενους είναι τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με αύξηση των αποδοχών. Η ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το δικαίωμα της απεργίας, ειδικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ανάλογα με τη φύση της εργασίας.

Oλα όσα δηλαδή η ΕΕ συστηματικά ξηλώνει και είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της, που αποτυπώνονται σε νομοθετικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μπροστά στις απαιτήσεις των ομίλων, με όπλο και την τηλεργασία, για εξουθενωτική δουλειά χωρίς δικαιώματα, που υλοποιούν όλα τα αστικά κόμματα, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους φέρνοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά εκτρώματα, να μπουν εμπόδια στον εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζετε».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org