Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - EKT
Αρχίζουν τα παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια γύρω από το ζήτημα του κατάλληλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, πολιτική που σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν, την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, με κριτήρια μεταξύ άλλων τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ανακατανομής πόρων μεταξύ τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς, όπως επισημαίνεται, η κρίση έχει εντείνει τις υπάρχουσες τάσεις, δίνοντας το προβάδισμα στην ψηφιοποίηση, στις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και στην «πράσινη μετάβαση».

Στο τραπέζι έχει τεθεί και το ζήτημα της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων (επιχειρηματικά χρέη κ.ά.), καθώς και τυχόν μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων των κρατών - μελών στη φάση της ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη σχετική βελτίωση το τελευταίο διάστημα, βλέπει κινδύνους που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, προετοιμάζει τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης που ξεκίνησε με φόντο την πρόσφατη κρίση, αλλά και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org