Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήθεν παροχές και μέτρα «μιας χρήσης» για εργαζόμενους και ΕΒΕ

Motion Team

Οι δήθεν παροχές προς τον λαό δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων.

Ας δούμε αναλυτικά τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

- Μείωση του ποσοστού επιστροφής των λεγόμενων επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, από 25% έως 50%. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη μάζα της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορά σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις, που βέβαια θα πετύχουν και το μεγαλύτερο «κούρεμα». Η σχετική δαπάνη εκτιμάται σε 660 εκατ. και επιβαρύνει τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

- Η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται και για το 2022 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, εξαιρούνται δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι «δώρο άδωρο» για χαμηλότερα εισοδήματα.

- Επέκταση του ελάχιστου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα) στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα «τυράκια» ώστε περισσότεροι να κατευθυνθούν στην κατάρτιση.

- Μέτρα - κοροϊδία για το κύμα ακρίβειας και τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, την ώρα που δεσμεύτηκε να επιταχύνει την πολιτική που τα προκαλεί.

Για το πρώτο ανακοίνωσε μια ελάχιστη παραμονή στον ΦΠΑ 13% (έως τον επόμενο Ιούνη) ορισμένων βασικών ειδών κατανάλωσης, όπως ο καφές (αλλά και για τις μεταφορές), και τα γνωστά παχιά λόγια για «αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού».

Για το πετρέλαιο ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης - που όλα τα προηγούμενα χρόνια πετσοκόφτηκε κατά 20% - και βέβαια πάντα με τις ίδιες απαράδεκτες προϋποθέσεις που περνάνε από «ψιλή κρησάρα» τα λαϊκά στρώματα.

Για το ρεύμα ανακοίνωσε «ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές» και «σε πρώτη φάση» 150 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους («αν χρειαστεί θα επεκταθεί», διευκρίνισε), ενώ θα αφορά και επιχειρήσεις με χαμηλή τάση. Η κυβερνητική παρέμβαση αφορά μόνο τις καταναλώσεις έως 300 Kwh για τους πελάτες όλων των προμηθευτών που είναι στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μέχρι επιπλέον 300 Kwh για τους πελάτες της ΔΕΗ που καταναλώνουν μέχρι 600 Kwh συνολικά. Στις καταναλώσεις άνω των 600 Kwh οι αυξήσεις θα πέφτουν κανονικότατα και «τσεκουράτα» στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα σταλούν σε όσους βρίσκονται σε αυτές τις κατηγορίες κατανάλωσης, ανάμεσά τους πολλά μικρά καταστήματα.

- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1/10/2021, με κόστος 26 εκατ. ετησίως. Το μέτρο έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις μεγάλων περιουσιών, όπως για παράδειγμα μετοχικών πακέτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από την πρώτη κατοικία.

- Δωρεάν δεδομένα σε όσα παιδιά 12 - 18 ετών κάνουν το εμβόλιο, στη γνωστή γραμμή της πιο εκφυλισμένης εκδοχής της «ατομικής ευθύνης» για την πανδημία, αντί για ολοκληρωμένα μέτρα για τον εμβολιασμό στα σχολεία (κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους).

- Μηδενισμό στα ειδικά τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ως 29 ετών, της τάξης - όπως είπε - των 20 ευρώ τον μήνα, με στόχο την ενίσχυση των «ψηφιακών δεξιοτήτων» που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

- Καμία ελάφρυνση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις αιματηρές περικοπές των προηγούμενων χρόνων, όπως και την «εισφορά αλληλεγγύης» που τους έχει επιβληθεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org