Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα πολλαπλασιάσει το ενεργειακό κόστος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Στο «Macquarie Infrastructure and Real Assets Group» (MIRA) πέρασε το 49% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ). Μετά την αποσφράγιση των προσφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η «Spear WTE Investments Sarl», μέλος του MIRA, με προσφορά ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ο όμιλος «Macquarie Group» προέρχεται από την Αυστραλία.

Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει στην κυριότητά του δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 240.000 χλμ. (του το εκχώρησε η ΔΕΗ ως «προίκα» για τον αγοραστή), έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του, επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς.

Για την εξέλιξη έσπευσε φυσικά να πανηγυρίσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει από το βήμα της ΔΕΘ ότι «μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος» και ότι αποτυπώνει «την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σε ανακοίνωσή του για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, θα πολλαπλασιάσει το ενεργειακό κόστος και θα φέρει νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής ΕΕ - αστικής τάξης για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, που υλοποιούν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις και την πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά τα λαϊκά στρώματα, με τα τιμολόγια - φωτιά, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Είναι επίσης ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν εδώ και χρόνια, με τη σειρά, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνέπειες απ' την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας είναι ήδη εδώ και είναι τραγικές για τον λαό. Η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία, οδηγώντας σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό, τραγικές ελλείψεις στη συντήρηση και συνεχείς διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι, είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των επενδυτών, της εμπορευματικής λειτουργίας της Ενέργειας, του "ενεργειακού Ελ Ντοράντο", και την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτήν την πολιτική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΔΕΗ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης, εκχωρεί στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο "προίκα" στον μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα έχει μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο, θα έχει αυξημένα δικαιώματα.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι σκέτη πρόκληση για τον λαό, αφού έρχονται σε μια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, βιώνοντας τις συνέπειες της "απελευθέρωσης" και της εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας, αλλά και γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα φέρει νέες αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι επίσης πρόκληση η δήθεν αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια και επί ημερών του είτε ολοκληρώθηκαν είτε δρομολογήθηκαν ένα σωρό ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους κλάδους και υποδομές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org