Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Υποδέχεται» με συλλαλητήριο τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ
  • Την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 17/9, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ - της ανώτατης στρατιωτικής αρχής της δολοφονικής συμμαχίας - που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Σεπτέμβρη και την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, σε χτεσινοβραδινή σύσκεψή της.

Με το σύνθημα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή καλεί τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ενέργειας, το Συνδικάτο Φαρμάκου, η ΠΕΜΕΝ, η Ενωση Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η ΟΒΣΑ και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Οικονομικού Πειραιά, Φαρμακευτικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μαθηματικού, το Σωματείο Συνταξιούχων Ταύρου, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Για τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην εισήγηση στη σύσκεψη, που έκανε η Ελπίδα Παντελάκη από την ΕΕΔΥΕ, τόνισε πως αυτή αφορά την «προετοιμασία για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή μας, στον Ινδο-Ειρηνικό, σε όλη την Υδρόγειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ για πιο αποτελεσματικό συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όλων, σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων.

Η προετοιμασία αυτή συνδυάζεται με το ρόλο που παίζουν και θα διαδραματίσουν οι ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν με την επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας», ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ΕΕ, που παράλληλα με τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ «προωθεί και την αυτόνομη στρατιωτική δράση και σχεδιάζει τη δημιουργία Ευρωστρατού, δύναμης 50.000 σε πρώτη φάση».

Για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις εισηγητικά επισημάνθηκε πως η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό «συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς σχέσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, δηλαδή της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης και των συμφερόντων της σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, η επικείμενη ανανέωση και επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις.

Αυτή τη συμφωνία προετοίμασαν η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ πρόσφατα στη χώρα μας, οι επαφές της κυβέρνησης με την αμερικάνικη πρεσβεία και τον Πάιατ και αυτή θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Δένδιας, με την επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας».

Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Στην ανακοίνωση στην οποία κατέληξε η σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία με τις βάσεις καλεί τον λαό και τη νεολαία «να καταδικάσουν μαζικά τη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Σεπτέμβρη. Να καταδικάσουν την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις που ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα! Να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνει τον λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους». Η Επιτροπή αναφέρεται αναλυτικά στο περιεχόμενο της Συνόδου, όπως και στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, και τονίζει πως «η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, βάζοντας τον λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους». «Καταδικάζουμε την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, όπως η "Defender Europe" που χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας. Με τις αμερικάνικες βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Βάζουν "δυναμίτη" στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει στο κάλεσμά της η Επιτροπή και καλεί να πέσει στο κενό ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού: «Ο λαός να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα ευρωατλαντικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία!».

Και καλεί τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και ιδιαίτερα τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την επόμενη Παρασκευή, να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις - Nα κλείσει η βάση της Σούδας - Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας - Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου δεν προστατεύει από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης(2022-10-14 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε τη δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2021-11-02 00:00:00.0)
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!(2021-05-14 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί τώρα! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών(2020-01-22 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της κατάπτυστης Συμφωνίας(2020-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ