Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Πακτωλός στο κεφάλαιο με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς

Τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης, που ξεκίνησε με φόντο την πρόσφατη κρίση αλλά και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης, δείχνουν οι χτεσινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα παραπάνω, όπως προκύπτει, αποτελούν το προϊόν ενός ακόμη συμβιβασμού μεταξύ των ισχυρών εμπλεκόμενων πλευρών της Ευρωζώνης, εν αναμονή βέβαια και της διαμόρφωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022 και τα επόμενα έτη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε σχετικά πως «το ΔΣ της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα (PEPP) σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα». Ωστόσο, δεν διευκρινίζονται ούτε οι ακριβείς ποσοτικοί στόχοι αναφορικά με τη μείωση της χρηματοδότησης από το έκτακτο πρόγραμμα ούτε και το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι στο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης υπάγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του πληθωρισμού».

Αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ από την πλευρά της προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της τόσο για τους ρυθμούς ανάκαμψης όσο και για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2021 σε 5% (από 4,6% τον Ιούνη), το 2022 σε 4,6% και το 2023 σε 2,1%. Αντίστοιχα, ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται σε 2,2% (από 1,9%), 1,7% (από 1,5%) και 1,5% (από 1,4%).

Παράλληλα η ΕΚΤ διατηρεί το μείγμα νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα:

-- Το ήδη αρνητικό «βασικό» επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,30% και αφορά σε λιμνάζοντα κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες του ευρωσυστήματος «παρκάρουν» στο θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο της ΕΚΤ. Τα αρνητικά επιτόκια έχουν στόχο την αποτροπή τέτοιων κινήσεων με στόχο τη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις.

-- Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (σε αυτές δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) θα συνεχιστούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα.

-- Συνεχίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σήμερα Παρασκευή, σε άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να συζητηθεί η διαμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, ενώ τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τυχόν «κινδύνους αποκλίσεων» στην Ευρωζώνη και για την ανάληψη δράσεων προκειμένου να αποτραπούν αυτοί στη φάση της ανάκαμψης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, που θα παίρνουν υπόψη και τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, όποιο μείγμα κι αν ακολουθηθεί, περιοριστικό ή επεκτατικό, το μάρμαρο θα πληρώσουν οι λαοί. Αλλωστε, το δεδομένο είναι ότι ζητούμενο είναι η προσπάθεια προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων με επίκεντρο τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που βέβαια θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με προοπτική την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης αλλά και με την επικαιροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ