Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δεν υπάρχει σχέδιο που να υπηρετεί ταυτόχρονα τα λαϊκά στρώματα και τα μεγάλα συμφέροντα

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση στην εκδήλωση

Ο Γ. Μαρίνος στη χτεσινή σύσκεψη
Ο Γ. Μαρίνος στη χτεσινή σύσκεψη
Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή εκδήλωση, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ έχει στηρίξει και στηρίζει το ψήφισμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Στροφυλιά στις 21 Αυγούστου. Θεωρούμε ότι αυτοί είναι οι βασικοί άξονες για την ανασυγκρότηση της περιοχής, για την αντιμετώπιση των οξυμένων καταστροφικών συνεπειών που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσιάστηκε σήμερα έχει έναν άλλο προσανατολισμό. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και υιοθετήσει βασικούς άξονες και τον προσανατολισμό αυτού του σχεδίου (...) Πίσω απ' την έκφραση "ανθρωποκεντρικό σχέδιο" κρύβεται η ταξική του ουσία. Γιατί δεν μπορεί ένα σχέδιο - δεν έγινε ποτέ ούτε θα γίνει - να υπηρετεί τόσο τα μεγάλα συμφέροντα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο και τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής, των εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε τέτοιο προηγούμενο. Και το λέω έχοντας μια πείρα μεγάλη απ' αυτή την περιοχή και από άλλες και με συμμετοχή σε δεκάδες συσκέψεις για το θέμα της ανάπτυξης της Εύβοιας.

Ολα αυτά τα προγράμματα, πίσω από μια συνθηματολογία, έκρυβαν το βασικό, ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των μακροπρόθεσμων σχεδίων των καπιταλιστών κάθε περιοχής, καταπατήθηκαν οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα. Πολλά αναπτυξιακά προγράμματα, μεγάλη ανεργία στη Βόρεια Εύβοια και σε όλο το νησί, χωρίς οδικό δίκτυο, με άθλια υποδομή Υγείας, με μεγάλες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι μέσα απ' την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων που διαφημίστηκαν και με κονδύλια της ΕΕ. Δεν έχω χρόνο να κάνω αναφορά στο ΕΣΠΑ. Θα πω πρόσφατα, τώρα, για το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης: 32 - 40 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κατανεμηθεί στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή οικονομία. Εχουν πάρει δισεκατομμύρια οι μεγάλοι όμιλοι, δεν έχει βγει ποσό για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τα λαϊκά δικαιώματα, για την προστασία των πυρόπληκτων και των θυμάτων των πλημμυρών.

Δεν έχω χρόνο να μπω στα ζητήματα - για παράδειγμα - του σχεδιασμού που αφορούν το τουριστικό κεφάλαιο, τον κατασκευαστικό τομέα, την Ενέργεια. Θα πω μόνο ότι πίσω απ' τη μάσκα της πράσινης ανάπτυξης έχει αλωθεί η Εύβοια από τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα, με μεγάλες ζημιές σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από την Κάρυστο μέχρι τη Βόρεια Εύβοια, ακόμα και στη Δίρφυ. Είναι κριτήριο. Υπάρχουν μέσα στο δάσος καταπατήσεις και αλλαγή χρήσης γης και νομίζουμε ότι αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται σε αυτό τον βηματισμό. Δεν συμφωνούμε.

Οι πυρόπληκτοι έχουν απορρίψει τις κυβερνητικές ΠΝΠ

Δεύτερο ζήτημα. Κάνουμε μια συζήτηση, μιλάει ο κ. υπουργός και δεν λέει κουβέντα ότι σήμερα οι φορείς, αυτοί οι άνθρωποι της περιοχής που κινητοποιήθηκαν, που παλεύουν μέσα απ' το σωματείο των ρετσινάδων, μέσα απ' τον Αγροτικό Σύλλογο, από τους συλλόγους των μελισσοκόμων, των κτηνοτρόφων, από τις Επιτροπές Αγώνα, άσκησαν οξύτατη κριτική για την ΠΝΠ και την απέρριψαν γιατί είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες τους.

Και γι' αυτό θέλουμε να πούμε ότι δεν ισχύει το "όλοι μαζί", κύριε Μπένο. Την ώρα της φωτιάς, χωρίς να συζητήσει η κυβέρνηση με κανέναν, προχώρησε σε ΠΝΠ. Και τι έθεσε ως κριτήρια; Το 20% της αποζημίωσης για τα σπίτια, στάβλους, αποθήκες θα αναζητείται από τραπεζικό δανεισμό.

Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι καταπέλτης γι' αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους. Οι προκαταβολές που δόθηκαν και θα δοθούν δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες ούτε για τη μελέτη, ούτε για την αγορά υλικών, ούτε για την έναρξη των εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους, για τη φυτική παραγωγή μέσα απ' τους περιορισμούς, τους αποκλεισμούς, τις εξαιρέσεις του ΕΛΓΑ και των πρώην ΠΣΕΑ.

Μικροί αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι έχουν επί της ουσίας αποκλειστεί. Και το ΚΚΕ συμφωνεί 100% με τα αιτήματα που υποστήριξαν όσοι μίλησαν απ' τους μαζικούς φορείς και απ' τη Συντονιστική Επιτροπή. 100% αποζημίωση, για το σύνολο της ζημιάς, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, αυτοί είναι οι βασικοί άξονες, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα.

Παίρνω υπόψη μου γι' αυτό το τελευταίο, για τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα την προηγούμενη πείρα και σε πολλές περιοχές, αλλά θα μιλήσω για την τραγική πλημμύρα πέρυσι τον Αύγουστο στο Ληλάντιο Πεδίο και στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων με 8 νεκρούς. Δεν έχει γίνει ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο που θα εγγυάται τη μη επανάληψη αυτής της τραγωδίας και το λέω και με την πείρα της πλημμύρας του 2009. Το 2009 καβγάς, παρεμβάσεις του ΚΚΕ διαρκώς, περιοδείες, συσκέψεις, κινητοποιήσεις, 2020 πλημμύρα, τραγωδία, το ίδιο. Ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν τα μέτρα ή να προχωρήσουν με τέτοια καθυστέρηση που θα οδηγήσει σε οδυνηρή κατάσταση, είναι υπαρκτός. Θα είναι αποτέλεσμα πάλης.

Κλείνοντας, θέλω να πω πως όταν μιλάμε για το θέμα της πυρκαγιάς, που κατέστρεψε πάνω από 500.000 στρέμματα και μια ολόκληρη περιοχή, νομίζουμε ότι πρώτα απ' όλα έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στις αιτίες της καταστροφής και στους υπεύθυνους.

Γιατί ο λαός το έχει ήδη θέσει, είναι αποτέλεσμα μιας εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν υπήρξε ουσιαστικό σχέδιο διαχείρισης και προστασίας των δασών. Και ανησυχούμε γιατί υπάρχει το δάσος απ' το Μαντούδι έως τα Ψαχνά, η Δίρφυ, ανησυχούμε πολύ. Δεν υπήρξε σχέδιο ολοκληρωμένο αντιπυρικής προστασίας με κέντρο την πρόληψη. Ούτε καν τα στοιχειώδη, αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, εξασφάλιση νερού σε αυτές τις περιοχές. Ηταν, είναι και παραμένουν μεγάλα τα προβλήματα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής και των δασαρχείων, της υποχρηματοδότησης.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, με αυτή την πείρα την πολύχρονη που έχει συγκεντρώσει, θα συνεχίσει να παλεύει κοντά στον λαό της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης στον κόμβο της Στροφυλιάς».

Για τα κονδύλια της ΕΕ

Στη συνέχεια της συζήτησης, παρεμβαίνοντας σε όσα ειπώθηκαν από άλλους ομιλητές για τα κονδύλια της ΕΕ, ο Γ. Μαρίνος είπε: «Η ΕΕ κατ' εξακολούθηση και ως χρόνιο πρόβλημα απορρίπτει ως "μη επιλέξιμα" αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, υποδομές που αφορούν την αντισεισμική θωράκιση. Δίνει μια απάντηση ότι δεν είναι στα επιλέξιμα και επειδή παρεμβαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε καθένα τέτοιο θέμα, απαντούν επίσης με αυτή την εμμονή. Είναι ένα αυτό και ένα δεύτερο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης: Πρέπει να είναι η ζημιά τεράστια σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο επιχείρησης ή περιοχής για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Επομένως έχουμε τη γνώμη ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ