Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Δεν δεχόμαστε να μας βυθίζουν στο σκοτάδι και να λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή το πρωί στα γραφεία της διοίκησης και σε καταστήματα της ΔΕΗ, ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη στην έδρα της διοίκησης της ΔΕΗ στην Αθήνα και σε μια σειρά καταστήματα σε συνοικίες, καλεί το ΠΑΜΕ. «Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Δεν δεχόμαστε να μας βυθίζουν στα σκοτάδια, ούτε να λεηλατούν το εισόδημά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 9 π.μ. στη διοίκηση της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) και στα καταστήματα σε Πειραιά (Αγίου Ελευθερίου 114), Νέα Ιωνία (Λεωφόρος Γαλατσίου 3), Περιστέρι (Παύλου Μελά 8), Αγίους Αναργύρους (Νικολάου Πλαστήρα 103), Καλλιθέα (Ελευθερίου Βενιζέλου 231), Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 71), Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου 108) και Κορωπί (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 250).

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με ευθύνη της κυβέρνησης στον δρόμο της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που έστρωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, λεηλατεί το ήδη μειωμένο εισόδημα ανθρώπων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να βυθιστούν στα σκοτάδια.

Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ήδη να μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάσταχτη. Αρκετοί θα δουν το κόστος μόνο για τον μήνα Αύγουστο αυξημένο έως και 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη για το 2018, σύμφωνα με την οποία το 22,7% του πληθυσμού της Ελλάδας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας».

Αδειάζουν το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας

Η παραπάνω κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα παραπέρα «από την πολιτική των παρόχων ρεύματος, οι οποίοι κόβουν με την πρώτη ευκαιρία το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πανάκριβα τιμολόγια, ενώ και τα τέλη επανασύνδεσης και οι διακανονισμοί έχουν δυσβάσταχτους όρους, καθιστώντας αδύνατο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν σε όρους κυριολεκτικά σφαγής», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προτεραιότητά τους είναι να εισπράξουν χρήμα, μη λογίζοντας την οικονομική κατάσταση ή άλλες ειδικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας καταναλωτής. Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας θα οξυνθεί ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα. Η αύξηση των τιμών του ρεύματος αδειάζει το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε μια σειρά βασικών λαϊκών αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή της, έχουν πάρει την ανηφόρα», υπογραμμίζει.

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο "δράμα" της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν, συνέπεια του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα. Αυτή είναι η αιτία των ανατιμήσεων και όχι η παρενέργεια "εξωτερικών και συγκυριακών παραγόντων" που επικαλούνται τα κυβερνητικά επιτελεία. Το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και καταλήγει:

«Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στο Νερό, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κ.λπ. Ο αγώνας τους ενάντια σε αυτήν την πολιτική είναι μονόδρομος. Τους καλούμε να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των αφεντικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους φορείς στη γειτονιά τους, να δυναμώσουμε τη δύναμή μας για να αντεπιτεθούμε».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

-- Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.

-- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

-- Δωρεάν ρεύμα σε όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

-- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

«Πάρτι» κερδών οι ενεργειακοί όμιλοι - «ηλεκτροσόκ» τα νοικοκυριά

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου Ενέργειας οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν υπερτριπλασιαστεί, με τις αυξήσεις να είναι απλώς θέμα χρόνου πότε θα περάσουν και στα τιμολόγια λιανικής, εν μέσω γενικότερων αυξήσεων σε μια σειρά βασικών προϊόντων, βάζοντας έτσι «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Οι πρώτοι λογαριασμοί, με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι με την επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός θα έχει φτηνότερο ρεύμα καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Η έκρηξη στις εγχώριες τιμές ηλεκτρισμού αποδίδεται στις διεθνείς αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και στην εκτόξευση των τιμών CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, σε μια προκλητική προσπάθεια να παρουσιαστεί η κατάσταση περίπου ως εξωγενές «φυσικό» φαινόμενο, για το οποίο ελάχιστα μπορούν να γίνουν.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, που λυγίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οφείλονται στην αυξημένη τιμή χονδρεμπορικής, που κινείται σταθερά πάνω από τα 150 ευρώ και μέσα στον καύσωνα άγγιξε και τα 200 ευρώ, στην ανεπάρκεια των ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, αφού τις μέρες με άπνοια δεν λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα βράδια δεν παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά, και βέβαια στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (από 25 ευρώ/MWh τον Μάη σε 48 ευρώ/MWh σήμερα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πέρυσι τον Αύγουστο η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας ήταν αρκετά κάτω από τα 50 ευρώ, για να ξεπεράσει φέτος τα 120 - 130 ευρώ και μάλιστα να φτάσει την περίοδο του καύσωνα ακόμα και τα 185 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ