Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολυεπίπεδες διεθνείς διεργασίες ενώ «τρέχει» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2021 The Associated

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν βρίσκονται οι Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, λέγοντας ότι «ο πόλεμος τελείωσε» και ότι «ελπίζουμε να έχουμε ένα σταθερό Αφγανιστάν».

Το αφγανικό «Tolo News» μετέδωσε ότι η οργάνωση έχει στείλει προσκλήσεις για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης σε δυνάμεις που διατήρησαν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, δηλαδή σε Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Κατάρ και Πακιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν «καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο».

Ο Ζαμπιχουλάχ ανέφερε επίσης ότι τεχνικές ομάδες από Τουρκία και Κατάρ μαζί με μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για την επαναλειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Καμπούλ. Ο δε πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να επισκευάσει τον διάδρομο του αεροδρομίου για να φτάνει εκεί «ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που έκανε στην Καμπούλ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, Φαΐζ Χαμίντ, συνδέοντάς την με ανησυχίες του Ισλαμαμπάντ σχετικά με απειλές για την ασφάλειά του. Οπως δήλωσε, ο Πακιστανός αξιωματούχος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει την αφγανική επικράτεια για να επιτεθεί σε άλλη χώρα.

Σημειωτέον, την Κυριακή, τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ τις τελευταίες βδομάδες φέρεται να έχει ενισχυθεί η δράση της οργάνωσης «Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν» (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με συνθήματα άμεσα σχετιζόμενα με τις διεργασίες γύρω από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το Σαββατοκύριακο έγιναν στην Καμπούλ διαδηλώσεις γυναικών, προβάλλοντας μεταξύ άλλων ως βασικό αίτημα τη συμμετοχή γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν με καταστολή, ενώ αυξάνονται και μια σειρά από καταγγελίες από πολλές επαρχίες, για φρικαλεότητες, ειδικά απέναντι σε γυναίκες. Στην κεντρική επαρχία Γκορ, ένας νεαρός κατήγγειλε την εν ψυχρώ δολοφονία της μητέρας του (ενώ ήταν μάλιστα έγκυος) που δούλευε μέχρι πρότινος σε φυλακή.

«Σπεύδουν» με προβλέψεις για εμφύλιο πόλεμο οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες στην κοιλάδα του Παντσίρ, μεταξύ των Ταλιμπάν και του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν», με δυνάμεις προσκείμενες στον γιο του πρώην αντισοβιετικού διοικητή Μασούντ.

Οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε ανακοινώσεις περί νίκης και «πλήρους» ελέγχου της περιοχής, οι οποίες διαψεύδονται ωστόσο από την πλευρά του «Εθνικού Μετώπου», που διαμηνύει ότι «η αντίσταση θα συνεχιστεί».

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζοντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, έσπευσε να δηλώσει ότι «πιθανώς να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν κατορθώσουν να σταθεροποιήσουν την εξουσία και να εγκαθιδρύσουν κυβέρνηση (...) Αν δεν το καταφέρουν, θα επιστρέψει η "Αλ Κάιντα" ή θα αναπτυχθεί ο ISIS ή άλλες πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Διεργασίες με μοχλό την «ανθρωπιστική βοήθεια»

Στο μεταξύ, με φόντο και την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία του αφγανικού λαού να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανήγγειλε τη διεξαγωγή «ανθρωπιστικής Συνόδου» στη Γενεύη, στις 13 Σεπτέμβρη, με στόχο την «ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που σώζουν ζωές».

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς η «ανθρωπιστική στήριξη» αποτελεί μοχλό κλιμάκωσης πολυεπίπεδων διεργασιών, την Κυριακή βρέθηκε στην Καμπούλ ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, που συνάντησε τον φερόμενο ως μελλοντικό πρωθυπουργό, μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.

Την ίδια στιγμή, σειρά επαφών για το Αφγανιστάν (για του οποίου την «ανθρωπιστική στήριξη» δηλώνει έτοιμη να συμβάλει και η κυβέρνηση Μπάιντεν) ξεκινά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. Οπως ανακοινώθηκε, από χτες ο Μπλίνκεν ξεκίνησε επαφές στο Κατάρ (όπου έχουν μεταφερθεί οι πρεσβείες πολλών δυτικών χωρών από την Καμπούλ και οι επαφές τους με τους Ταλιμπάν), με θέμα «τον συντονισμό για τις προσπάθειες απομάκρυνσης» πολιτών και συνεργατών των ΗΠΑ που παραμένουν στο Αφγανιστάν και «άλλες προτεραιότητες στην περιφέρεια».

Αύριο, Τετάρτη, ο Μπλίνκεν θα φτάσει στη Γερμανία όπου μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην αμερικανική βάση Ραμστάιν και μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, θα διοργανώσουν διαδικτυακή υπουργική συνάντηση με εταίρους από πάνω από 20 χώρες, «που όλες θα συμβάλουν στη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση Αφγανών και την τήρηση των δεσμεύσεων των Ταλιμπάν».

Το σχετικό δελτίο Τύπου χαρακτηρίζει την επίσκεψη στη Γερμανία «ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και η στενή μας συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική».

Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν τόνισε πως «συνεχίζουμε να διατηρούμε διαύλους με τους Ταλιμπάν σε θέματα που είναι σημαντικά».

Ο Χ. Μάας ανέφερε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλουμε με μέτρα σταθεροποίησης και αναπτυξιακή συνεργασία» και ότι για την επανέναρξη της γερμανικής αναπτυξιακής βοήθειας προς το Αφγανιστάν «ένα πρώτο μήνυμα θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης», η οποία θα αξιολογηθεί.

Ας καταγραφεί ότι ο Ζ. Μουτζαχίντ σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» είπε ότι η οργάνωση θέλει «στέρεες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία» και ότι «θα καλωσορίζαμε θερμά στην Καμπούλ την κυρία Μέρκελ (...) Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να επενδύσουν στη χώρα μας. Θα ανοίξουμε τον δρόμο για αυτό και θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ