Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Παζάρια με τη Λιβύη

Συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενώ κατά πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες υπήρξε και άλλη επίσκεψη Λίβυων αξιωματούχων στην Αθήνα, καθώς το παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις μπίζνες του κεφαλαίου συνεχίζεται και εντείνεται.

Εγιναν κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στις δηλώσεις του κατόπιν, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε για τη «μεγάλη σημασία» που η Αθήνα δίνει στη σχέση της με τη λιβυκή κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα την Τρίπολη «να συμμετέχει (...) στη νέα αρχιτεκτονική κατανόησης, σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας», την οποία υπαγορεύουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

Εστιάζοντας στις εκλογές στις 24 Δεκέμβρη, εξέφρασε την ελπίδα «να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο"».

Σχετικά με το τι προσφέρει η ελληνική αστική τάξη στο παζάρι, παρέπεμψε στα 200.000 εμβόλια για τον κορονοϊό που παραχώρησε η κυβέρνηση, στη βοήθεια «να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ» και στη δραστηριοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων για την «ανοικοδόμηση» της Λιβύης, στη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ και στην «ενθάρρυνση» για την «ενίσχυση των σχέσεων» ΕΕ - Λιβύης. Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις, Γιοζέπ Μπορέλ, η Λίβυα ΥΠΕΞ να κληθεί σε ένα γεύμα ή σε ένα πρωινό των ΥΠΕΞ «και να εξηγήσετε εσείς με τα δικά σας λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης».

Από την πλευρά της, η Λίβυα ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βούληση της Λιβύης για «άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση» και «πλήρη συνεργασία». Επίσης, προσκάλεσε την ΕΕ να «βοηθήσει» τη χώρα της, προσφέροντας «τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια στη Λιβύη». Χαιρέτισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, ενώ σημείωσε πως με τον Δένδια συζήτησαν πώς μπορεί να ωφεληθεί η Λιβύη από την εμπειρία της Ελλάδας στο θέμα της συντήρησης των λιμένων και στις ΑΠΕ. Επίσης, ανέφερε πως η Λιβύη επιζητά τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Σημειωτέον, ο Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Τυνησία, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Κ. Σάιντ, τον ομόλογό του Οσ. Ζεράντι και τον υπουργό Υγείας Αλ. Μραμπέτ, ενώ με την αποστολή η Ελλάδα θα στείλει και 100.000 εμβόλια.

Εντείνεται η «κινητικότητα» για την «επόμενη μέρα»

Στο μεταξύ, εντείνονται συνολικότερα η «κινητικότητα» και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, με αφορμή τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και της Ιταλίας, Λορέντζο Γκουερίνι, συζήτησαν ξημερώματα Σαββάτου στην Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις για την ανάγκη «σταθεροποίησης της κατάστασης».

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή συγκρούσεις στην Τρίπολη, ανάμεσα σε δυνάμεις της 444ης Μεραρχίας που υπακούει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α. Χ. Ντμπεϊμπά και της «Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας» του πρώην πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε πως ο εκλογικός νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και πως αυτές τις μέρες έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Νομοθετικής Επιτροπής της βουλής, η δε «μεταβατική» λιβυκή κυβέρνηση χαιρέτισε την εισαγγελική απόφαση να απελευθερωθεί ο Σαάντι Καντάφι (ένας εκ των γιων του πρώην Προέδρου της χώρας), σαν κίνηση «εθνικής συμφιλίωσης». Ο Σαάντι Καντάφι, που κρατούνταν από το 2014, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στην Κωνσταντινούπολη...

Ο δε Λίβυος υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Μοχάμεντ αλ Χαουίτζ, δήλωσε πως εξαιτίας του πολέμου έχουν χαθεί από την οικονομία της χώρας πάνω από 1 τρισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ