Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
«Δικαίωση μιας ζωής... »

Με μια μεγάλη συναυλία είχε τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ τα 90χρονα του συνθέτη το 2015

Κατάμεστο το θέατρο Πέτρας
Κατάμεστο το θέατρο Πέτρας
Με μια μεγάλη συναυλία γιόρτασε, παρουσία του συνθέτη, η ΚΕ του ΚΚΕ τα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη τον Ιούνη του 2015.

Στη συναυλία σπουδαίοι ερμηνευτές χάρισαν στο κοινό που κατέκλυσε το θέατρο ένα μικρό, μόλις, δείγμα από το τεράστιο έργο του.

Ο Μίκης, τότε, είχε χαρακτηρίσει στο σύντομο χαιρετισμό του, τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως τη «δικαίωση μιας ζωής». «Οπως βλέπετε, το "βιογραφικό" μου είναι γεμάτο από τους αγώνες που έδωσα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αγώνες που συνδυάστηκαν με τις μουσικές συνθέσεις εκείνης της εποχής, με κορυφαία έργα τη "Ρωμιοσύνη" και τις "Γειτονιές του Κόσμου" και τα δύο σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και το δεύτερο αφιερωμένο στον αγαπημένο μου σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη», είχε αναφέρει τότε ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρέδωσε εκ μέρους της ΚΕ αντίγραφο από το Αρχείο του Κόμματος με το χειρόγραφο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μίκη τον Δεκέμβρη του 1969 από τις φυλακές του Ωρωπού, όπου ήταν φυλακισμένος. Και στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη με συνοδεία κιθάρας ερμήνευσε το τραγούδι, «Και συ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γ. Ρίτσου, που ο Μίκης το είχε αφιερώσει στον Χ. Φλωράκη και σε όλους τους παλιούς αγωνιστές που έφυγαν, αλλά συνεχίζουν να μας εμπνέουν.


Eurokinissi

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος είχε σημειώσει: «Η μουσική ιδιοφυία του Μίκη Θεοδωράκη συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το αναγνωρίζει αυτό σήμερα.

Η προσφορά όμως στον πολιτισμό ήταν πάντα συνυφασμένη με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Ηταν έκφραση της αγωνίας μιας προσωπικότητας ανήσυχης, δημιουργικής, για να βρει τρόπους να συμβάλει και στην πνευματική πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας, ταυτόχρονα με την αναχαίτιση μιας συνεχούς απόπειρας φθοράς και παρακμής.

Στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη συναντάμε τη βαθιά αλληλεγγύη της τέχνης στη ζωή και τους αγώνες του λαού μας. Δεν μπορείς να μη νιώσεις ακριβώς αυτό, όταν ακούς τα τραγούδια του (...). Πριν από 5 χρόνια σε εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα είχε τονίσει χαρακτηριστικά: "Θυμάμαι τις πρώτες συναυλίες του Μίκη, πριν από 45 - 50 χρόνια στον Λυκαβηττό που ξεκίνησε ο Μίκης κι έγινε ο ίδιος ένα μεγάλο κίνημα. Ποτέ άλλοτε δεν δέθηκε τόσο πολύ το πολιτικό σύνθημα με την τέχνη. Πρέπει να ξαναγεννηθεί αυτό το κίνημα. Ο Μίκης έδωσε τα πάντα σ' αυτό και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ".

Από τον συγκλονιστικό "Επιτάφιο", στο μεγαλειώδες "Canto General". Από την αθάνατη "Ρωμιοσύνη", τα "18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" και το "τραγούδι του νεκρού αδελφού", στο "Μαουτχάουζεν", το "Αξιον Εστί", τις "Μικρές Κυκλάδες", την "Πολιτεία Α' και Β'", τους "Λιποτάκτες", το "Αρχιπέλαγος" και τόσα άλλα σπουδαία έργα, ήχους, μελωδίες, μιας ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς.

Εμπνευσμένες από τα κοινωνικά βιώματα του λαού μας, τις ιστορικές, λαϊκές παρακαταθήκες, τις θυσίες, που με τη σειρά τους αυτά τα έργα συνόδεψαν τους καθημερινούς λαϊκούς ταξικούς αγώνες, ρίζωσαν στις καρδιές μας, έγιναν συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, της λαϊκής συνείδησης.

Μελωδίες, τραγούδια, που ντύθηκαν, χτίστηκαν πάνω σε σπουδαία ποίηση κορυφαίων Ελλήνων ποιητών.

Σε εποχές δύσκολες, σε μέρες σκληρής πάλης του λαού μας, ενάντια στον φασισμό, στον καπιταλισμό, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Σε μέρες ηρωικής ανόδου του κινήματος, κοσμογονίας των επαναστατικών ιδανικών, αλλά και στις μέρες ήττας, διώξεων, εκτελέσεων, αντιδημοκρατικών μέτρων, απολύσεων, θυσιών και άφθαστου ηρωισμού των παιδιών του λαού μας στην πάλη τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

  • Οποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη συναυλία στο πόρταλ «902.gr».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ