Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
Αποχαιρετιστήρια μηνύματα από κόμματα, φορείς και τον καλλιτεχνικός κόσμο

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασαν ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος.

«Υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που τη βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας τριήμερο εθνικό πένθος.

«Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25 σημείωσε πως «η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερο πλούσια στο διηνεκές».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας την είδηση του θανάτου του Μ. Θεοδωράκη, κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή την Ολομέλεια και ανακοίνωσε πως η Βουλή θα τιμήσει τη μνήμη του Μ. Θεοδωράκη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως «δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει». Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εκδηλώσεων του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έως και αύριο Σάββατο 4 Σεπτέμβρη. Αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποχαιρέτησε «τον Μίκη Θεοδωράκη που η προσωπική και καλλιτεχνική του εμβέλεια έφτασε σε όλες τις άκρες του πλανήτη. Εξέφρασε μια ολόκληρη εποχή και η μουσική του τραγουδήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους».

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρέτησε τον μουσικοσυνθέτη και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι «το έργο που μας αφήνει, ανεξίτηλο, αθάνατο, φάρος για όλους τους μουσικούς, για όλους τους καλλιτέχνες, για όλο τον λαό», σημειώνοντας πως «αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μιας Τέχνης που στρατεύεται ολόψυχα στα μεγάλα ιστορικά καλέσματα της εποχής του και γι' αυτό είναι μεγάλη. Η προσωπική του θέση και το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα των έργων αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και για τη νέα γενιά δημιουργών και καλλιτεχνών».

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, και ανέφερε πως ο τριετής κύκλος (2021 - 2024) για το έργο του που είχε σχεδιαστεί με τον ίδιο τον συνθέτη, θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

Τον Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σημειώνοντας πώς «ο δήμος της Πάτρας θα τιμήσει τον ίδιο και τη μουσική του, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το έργο του στον λαό και τη νεολαία της πόλης. Μίας πόλης, στην οποία έζησε για δύο χρόνια και ξεκίνησε και τις μουσικές του σπουδές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org