Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
Τίμησε με την παρουσία του διαχρονικά τα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό η τρίτη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων στις 25 Σεπτέμβρη

Συμμετέχοντας στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Συμμετέχοντας στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
«

Η αναγγελία και μόνο του Μίκη Θεοδωράκη και του συγκροτήματός του από τα μεγάφωνα της εξέδρας του Αλσους την Παρασκευή το βράδυ, ήταν αρκετή για να κάνει τον κόσμο να ξεσπάσει σε ζωηρά χειροκροτήματα που εναλλάσσονταν με συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ», διαβάζουμε σε «Ριζοσπάστη» του 1980 για τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στο 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκείνο το Φεστιβάλ ο Μίκης Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, είχε σημειώσει πως «οι νέοι κομμουνιστές έκαναν την υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού ένα από τα ακριβότερα λάβαρά τους στον δύσκολο και ηρωικό αγώνα του λαού μας...».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ, τόσο στα πρώτα του βήματα όσο και όταν μεγάλωνε και «θέριευε». Η παρουσία του δεν είναι τυπική και διεκπεραιωτική. Συμμετέχει ενεργά και συμβάλλει στο πρόγραμμά του κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1980 τόσο με συναυλίες, όσο και με ιδέες, προτάσεις, αλλά και ως κριτής σε διαγωνισμούς τραγουδιών. Χαρακτηριστικά, στο 8ο και το 9ο Φεστιβάλ συμμετέχει ως κριτής στο διαγωνισμό του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού μαζί με τους Γ. Ρίτσο, Λ. Παπαδόπουλο, Στ. Κουγιουμτζή, Φ. Ανωγειανάκη και άλλους. Ενώ για πολλά χρόνια οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έκλειναν με μεγάλη συναυλία του Θεοδωράκη και απαγγελία του Ρίτσου.

9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι, οι Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Θεοδωράκης και Γ. Ρίτσος βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
9ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι, οι Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Θεοδωράκης και Γ. Ρίτσος βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
Για τους νεότερους σε ηλικία ΚΝίτες αξέχαστες θα μείνουν οι στιγμές από το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου ο συνθέτης δίνει το «παρών» σε αφιέρωμα που έχει διοργανώσει προς τιμήν του η ΚΝΕ. Πλήθος κόσμου σπεύδει να τον δει από κοντά και να του σφίξει το χέρι και από τα μεγάφωνα ακουγόταν: «Χαρά μας να είναι στο Φεστιβάλ και ο Μ. Θεοδωράκης, η παρουσία του οποίου μας τιμά ιδιαίτερα».

Στις φετινές εκδηλώσεις

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξαρχής είχε ανακοινώσει, μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι (...) βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον» από τη συλλογή «Γειτονιές του κόσμου». Την ενορχήστρωση και επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, και συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Υστερα από το θλιβερό γεγονός αναγγελίας του θανάτου του, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, μέσα από την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αφιερώνει την τρίτη μέρα του κεντρικού Φεστιβάλ στην Αθήνα, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στον μεγάλο δημιουργό.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα ακούσουμε τους μοναδικούς στίχους από τις «Γειτονιές του κόσμου», υλοποιώντας την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αυτοί να επανεκτελεστούν στη Σκηνή του Φεστιβάλ... «Γεια σου, χαρά σου λεφτεριά», «Ετσι μικρό ήταν το όνειρό μας...», αγαπημένοι στίχοι που θα μας ξανασυντροφέψουν σε αυτήν τη μοναδική βραδιά. Επιπλέον, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μουσικές επιλογές από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και άλλα τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από τους μεγαλύτερους αγώνες του λαού μας και θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν ώσπου «να σημάνουν οι καμπάνες»!

Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε συναυλία προς τιμήν του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 2017
Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε συναυλία προς τιμήν του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 2017
Και φυσικά, στη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που θα κλείσει το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής θα ακουστούν τραγούδια από την κοινή πορεία των δύο καλλιτεχνών.

Ακόμα, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή, στις 23.00, ο Γιώργος Νταλάρας θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη». Μαζί του οι Βιολέτα Ικαρη και Ασπασία Στρατηγού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org