Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
ΠΑΜΕ
Οι δημιουργίες του θα μας συντροφεύουν κάθε Μέρα Μαγιού, μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες

Σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο το 2001
Σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο το 2001
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι δημιουργίες του Μίκη ήταν για πάνω από μισό αιώνα η μουσική υπόκρουση των αγώνων του λαού μας. Ενώ και ο ίδιος σημάδεψε με την προσωπική του δράση και συμμετοχή το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα έργα του λαϊκά, πανανθρώπινα, αγαπημένα, αποτέλεσαν για πολλούς τα πρώτα αγωνιστικά μουσικά ακούσματα, ένα ξεχωριστό σχολείο που εξέφραζαν τα βάσανα, τις αγωνίες, αλλά και τους αγώνες και τις ελπίδες του κόσμου του μόχθου, κόντρα στην αδικία και την εκμετάλλευση. Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης έφερε πιο κοντά την εργατική τάξη με τους μεγάλους ποιητές του λαού μας.

Γι' αυτούς τους λόγους οι δημιουργίες του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Εργα που τραγουδήθηκαν σε θέατρα και ορχήστρες, αλλά και σε δρόμους και εργοστάσια, σε φυλακές και εξορίες.

Εργα που συγκίνησαν, ζεσταίνοντας τις καρδιές των εργατών, χαρίζοντας χαμόγελα στα χείλη απεργών, έδωσαν δύναμη στα χέρια που γινόντουσαν σφιγμένες γροθιές, σήκωσαν κεφάλια που είχαν σκύψει, κράτησαν ζωντανή την ελπίδα σε καιρούς δύσκολους.

Τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης. Θα μας συντροφεύουν κάθε Μέρα Μαγιού. Μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες».

«Επιτάφιος» - Ο Μ. Θεοδωράκης με τον Γ. Μπιθικώτση και την Αλ. Παΐζη
«Επιτάφιος» - Ο Μ. Θεοδωράκης με τον Γ. Μπιθικώτση και την Αλ. Παΐζη
Το ΠΑΜΕ παραθέτει και ένα λινκ στο YouTube, https://youtu.be/UgTHda0qNAI με αποσπάσματα με τραγούδια του Μίκη από τη συναυλία που διοργάνωσε από κοινού με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, με Ελληνες και Τούρκους καλλιτέχνες τον Ιούλη του 2018.

Επίσης, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί όποιος επιθυμεί να βρει αφιέρωμα του WebRadio του ΠΑΜΕ το 2020 στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη: https://pamehellas.gr/afieroma-toy-web-radio-toy-pame-to-2020-sto-ergo-toy-miki-theodoraki.

  • Ανακοινώσεις για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εξέδωσαν και δεκάδες Εργατικά Κέντρα και σωματεία.
ΜΑΣ: «Τα τραγούδια του στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας»

«Τα τραγούδια του Μίκη θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πολλά από όσα γνωρίζουμε για την ιστορία μας, την ιστορία των αγώνων της χώρας μας, τα ξέρουμε μέσα από το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ιδιαίτερα η ιστορία του φοιτητικού κινήματος έχει σημαδευτεί από την μουσική του, καθώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όλη η περίοδος του αντιδικτατορικού αγώνα στην οποία το φοιτητικό κίνημα της χώρας μας έπαιξε μεγάλο ρόλο, είναι συνυφασμένη με την μουσική προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη», τονίζει ανάμεσα σε άλλα το ΜΑΣ που εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ