Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
«Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»

Επιστολή του Μ. Θεοδωράκη στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, τον Οκτώβρη του 2020

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτώβρη 2020 προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ' το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Ετσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά, ώστε, όπως έγραφε: «Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Ρένα Παρμενίδου και τον Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη στη Μητρόπολη Αθηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζεις και θα ζεις στις καρδιές, στα τραγούδια μας, στους αγώνες για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση(10/9/2021)
Το τελευταίο «αντίο»(4/9/2021)
Οι μελλοντικές γενιές με τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να περπατάνε κάτω απ' τις σημαίες του αγώνα(4/9/2021)
Με συγκίνηση υποδέχτηκε το Φεστιβάλ τον Μίκη Θεοδωράκη(22/9/2017)
Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας(7/4/2015)
«Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα»...(16/9/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org