Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση χώρων στα σχολεία

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο 8ο Γυμνάσιο Αθήνας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο 8ο Γυμνάσιο Αθήνας
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έγινε τη Δευτέρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν εκ νέου το θέμα της στέγασης της Προσχολικής Αγωγής και γενικότερα της σχολικής στέγης στον δήμο.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Την προηγούμενη βδομάδα συμμετείχαμε και στηρίξαμε μία έκφραση του μεγάλου αγώνα που υπάρχει στην Αθήνα ενάντια στα σχέδια της διοίκησης Κ. Μπακογιάννη να μετατρέψει αυλές σχολείων σε προκάτ χώρους για την Προσχολική Αγωγή ή αδόμητα οικόπεδα τα οποία προορίζονται για την ανέγερση Σχολείων. Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οδό Νικοπόλεως, σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά της 6ης δημοτικής κοινότητας, των κατοίκων της περιοχής, γονιών και εκπαιδευτικών από τα σχολικά συγκροτήματα στα οποία μέσα στον Αύγουστο, σαν τους κλέφτες, η διοίκηση του δήμου έστησε τα συγκεκριμένα προκάτ.

Θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, θεωρούμε ότι είναι ανοιχτό μέτωπο να διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τους ελεύθερους χώρους των σχολείων τους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες του τέταρτου κύματος πανδημίας, για το οποίο η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή δεν έχουν πάρει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 του Σεπτέμβρη.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η ανάγκη ενός καθολικού προγράμματος εμβολιασμών των μαθητών στα σχολεία, με ενημέρωση των γονιών και όλου του κόσμου για να μπορέσει να ανέβει ο βαθμός εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες. Φυσικά ο εμβολιασμός δεν πρέπει να κρύψει τα άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όπως η αραίωση των μαθητών σε κάθε τμήμα, η ενισχυμένη καθαριότητα στις σχολικές αίθουσες, η αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν στα σχολεία της Αθήνας».

Ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, πρόσθεσε το εξής θέμα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "Κτιριακές Υποδομές ΑΕ" (πρώην ΟΣΚ ΑΕ), με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισε να προτείνει την ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του 149ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με την αιτιολογία ότι δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση. Βεβαίως, η ευθύνη της μη συντέλεσης της απαλλοτρίωσης είναι της ΚΤΥΠ ΑΕ, όμως σήμερα εδώ έχουμε το πρόβλημα της στέγασης της Προσχολικής Αγωγής και της έλλειψης κτιρίων στην Αθήνα. Από αυτά τα λίγα οικόπεδα που είχαν τεθεί προς απαλλοτρίωση με πόρους που θα απελευθερώνονταν με τη σύναψη του δανείου, υπήρχαν λίγες απαλλοτριώσεις για σχολεία, αλλά αυτές ανακαλούνται.

Τι θέση παίρνει περί αυτού η δημοτική αρχή; Τι θα κάνει ώστε να αξιοποιηθεί έστω και το ένα τμήμα του οικοπέδου που δικαστικά παραμένει ως χαρακτηρισμένος χώρος; Η δημοτική αρχή από τη μια σταματά κάθε απαλλοτρίωση, δεν σχεδιάζει την κατασκευή κανενός σχολικού κτιρίου και από την άλλη βάζει κοντέινερ για τη στέγαση της Προσχολικής Αγωγής. Θα επανέλθουμε σε επόμενες συνεδριάσεις για όλους αυτούς τους δεσμευμένους χώρους, τους οποίους η δημοτική αρχή έχει αφήσει στο έλεος των εκάστοτε ιδιοκτητών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ