Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ιστορικός περίπατος «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ»

Μία ενδιαφέρουσα και όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι Μαθητικές Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή: Με έναν ιστορικό περίπατο «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ», είχαν μία ευκαιρία γνωριμίας με την ιστορία του Πηλίου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του ΕΑΜικού κινήματος και τη συμβολή του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εκείνη την εποχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στην Τσαγκαράδα, όπου έγινε παρουσίαση των γεγονότων και της πρώτης μάχης που έδωσαν οι σκόρπιοι τότε αντάρτες του ΕΛΑΣ Πηλίου ενάντια στην ιταλική φρουρά, από τον Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο, συγγραφέα και πρόεδρο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Εγινε αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο που δρούσαν οι αντάρτες εκείνη την περίοδο, τονίστηκε η σύνδεση της δράσης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με το ντόπιο εργατικό κίνημα και η προσπάθεια οι αντάρτες να συγκροτηθούν στο μετέπειτα θρυλικό 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που έγραψε ηρωικές σελίδες στην ιστορία του Βόλου.

Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική περιγραφή των γεγονότων της μάχης ενάντια στην ιταλική φρουρά, που ήταν νικηφόρα από πολλές απόψεις, αφού και εξουδετέρωσε τους Ιταλούς, εξόπλισε τις ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις στο Πήλιο και βοήθησε να οργανωθούν και να συγκροτηθούν καλύτερα.

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέροντα ερωτήματα μαθητών που επικεντρώθηκαν στην αναγκαία ύπαρξη οργανωμένου λαού με μπροστάρη το Κόμμα του με επαναστατικές ιδέες, που να βάζουν στην πρώτη γραμμή την αλλαγή τάξης στην εξουσία, καθώς και την παραχάραξη της Ιστορίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τα σχολικά βιβλία και τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα, καθώς και το ποιος καθορίζει τι θα γραφτεί και ποιον εξυπηρετεί.

Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι μαθητές στο τέλος της συζήτησης, «μετά από αυτόν τον ιστορικό περίπατο, βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο σίγουροι ότι όταν ο λαός οργανώνεται και παίρνει τη ζωή στα χέρια του, δεν υπάρχει κανένας εχθρός που δεν νικιέται!».

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με στιγμές χαλάρωσης σε κοντινή παραλία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες πήραν ως αναμνηστικό μια ανατύπωση της εφημερίδας του ΕΑΜ Βόλου «Η Αναγέννηση» που αναφέρεται στη μάχη στην Τσαγκαράδα.

Αλλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Σήμερα Τετάρτη, στον Τύρναβο στο γήπεδο βόλεϊ Τούμπας (δίπλα στο Αναψυκτήριο) στις 8.30 μ.μ. γίνεται εκδήλωση με απόσπασμα του από το «Ημερολόγιο Καραντίνας» από την Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, ομιλία από την Ελλη Κοντογιάννη, μέλος του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ, μουσικό πρόγραμμα με hip hop live από την Ευαγγελία Μήνου, ενώ στην συνέχεια συναυλία με τους Στέλιο Καραβίδα, Δέσποινα Μαύρου και το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 3/9, σε εκδήλωση στην Ελασσόνα, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Η εκδήλωση θα ανοίξει με τη Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και το «Ημερολόγιο Καραντίνας», ενώ μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ