Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητούν «ευθυγραμμισμένη προσέγγιση» με συμμάχους

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Η αποχώρηση των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν συνοδεύεται από εντεινόμενες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή
Η αποχώρηση των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν συνοδεύεται από εντεινόμενες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή
Αργά χτες το βράδυ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μία μέρα πριν την επίσημη προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε συμφωνηθεί από τις ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν «προβάδισμα» στις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν, προωθώντας παράλληλα τα ευρύτερα σχέδια αναδιάταξης των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό, εντάσσονται οι διπλωματικές διεργασίες στις οποίες πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον.

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από «κρίσιμους εταίρους σε Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Τουρκίας, Κατάρ, ΕΕ και ΝΑΤΟ» με θέμα «μια ευθυγραμμισμένη προσέγγιση για τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμενόταν να κάνει δηλώσεις για τα όσα έχουν κάνει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου έως σήμερα και για τα όσα σχεδιάζουν για τη συνέχεια.

Σημειωτέον ότι ο Μπλίνκεν την Κυριακή είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν και «να τους καθοδηγήσουν με θετικό τρόπο». Ο Κινέζος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ακόμα ότι «σεβόμενες την εθνική κυριαρχία του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να το βοηθήσουν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να σταματήσει τη βία, αντί να ακολουθούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και να πολεμούν επιλεκτικά την τρομοκρατία». Ο ίδιος, αναφερόμενος στις σχέσεις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είπε ότι οι πρόσφατες επαφές των δύο χωρών για το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι καλύτερες επιλογές από την αντιπαράθεση.

Από την αμερικανική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι δύο ΥΠΕΞ συνομίλησαν «για τη σημασία η διεθνής κοινότητα να θέσει τους Ταλιμπάν υπόλογους για τις δημόσιες δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ασφαλή διέλευση και την ελευθερία των Αφγανών και των ξένων υπηκόων να ταξιδεύουν».

Νέες δηλώσεις Μπορέλ για δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ

Τέλος, με νέες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επανήλθε στην «ανάγκη» προώθησης μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ, ώστε οι Ευρωπαίοι να είναι «καλύτερα προετοιμασμένοι» για «μελλοντικές κρίσεις» όπως στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν την εμπειρία (...) Ως Ευρωπαίοι δεν μπορέσαμε να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εξασφαλίσουν την περιοχή. Οι ΗΠΑ το έκαναν, όχι εμείς», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα» και «να είμαστε ευέλικτοι», καταλήγοντας ότι «μπορούμε να εργαστούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε.

  • Στο μεταξύ, χωρίς επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό δύο Αφγανών και των οικογενειών τους που είχαν δουλέψει ως διερμηνείς στην ελληνική δύναμη που συμμετείχε στη ΝΑΤΟική αποστολή στη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, ο Ελληνας πρέσβης στο Πακιστάν, ο οποίος είχε σταλθεί στην Καμπούλ την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους και να τους παρέχει τα κατάλληλα έγγραφα, δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους, εξαιτίας και της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της πόλης την περασμένη Πέμπτη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ