Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από σωματεία υγειονομικών ενάντια στη μετατροπή του εμβολίου σε όχημα για απολύσεις και διώξεις

Κυνική ομολογία των τραγικών ελλείψεων και τρανταχτή απόδειξη ότι κανένα μέτρο για τη «θωράκιση του ΕΣΥ» δεν έχει παρθεί, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την απόφαση του υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών των εργαζομένων στα νοσοκομεία από την 1η Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Αυγούστου η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πλήρη και επ' αόριστον αναστολή των κανονικών αδειών για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και τον ΕΟΔΥ.

«Η απόφαση για αναστολή των αδειών του λιγοστού εξουθενωμένου προσωπικού είναι η κυνική ομολογία των τραγικών ελλείψεων και ταυτόχρονα η απόδειξη ότι καμία "θωράκιση του ΕΣΥ" δεν έχει γίνει και ότι οι "μόνιμες προσλήψεις" στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση είναι μόνο στα χαρτιά. Είναι η κορύφωση της επί 1,5 χρόνο πλήρους απαξίωσης των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος Υγείας», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, που καλεί σε ενίσχυση της πάλης για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Η ΟΕΝΓΕ από κοινού με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε σχέδιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας και απεργιακής κλιμάκωσης. Διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις, ουσιαστική εκπαίδευση για τους ειδικευόμενους, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος στα ΒΑΕ. Ανάκληση της αναστολής των αδειών, να μην μπει σε αναστολή, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Οι απειλές κυβέρνησης και διοικήσεων θα πέσουν στο κενό

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την αξιοποίηση από την κυβέρνηση του αναγκαίου για την αναχαίτιση της πανδημίας καθολικού εμβολιασμού ως μέσου εκβιασμών, απειλών, στέρησης μισθού και απολύσεων. Καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Απειλές διοικητών ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν εμβολιαστεί αν δεν το καταθέσουν θα πέσουν στο κενό», τονίζει.

Οσον αφορά το ζήτημα του εμβολιασμού, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τον αναγκαίο για την αναχαίτιση της πανδημίας καθολικό εμβολιασμό «ως μέσο καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού, εκβιασμών, απειλών, στέρησης μισθού και απολύσεων» με πρόσχημα «την προστασία του αγαθού της υγείας». Την ίδια στιγμή, «αρνείται να προστατεύσει "το αγαθό της υγείας" όταν πρόκειται να πάρει μέτρα που κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία».

Η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι «υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετη στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα. Η αντίθεσή μας δεν έχει καμία σχέση με περιθωριακές, ανορθολογικές, σκοταδιστικές, ακροδεξιές απόψεις, που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και συντηρεί γιατί αποτελούν το βολικό της αντίπαλο για να μετακυλήσει στον λαό τις εγκληματικές της ευθύνες για την πανδημία. Ομως, δεν θα επιτρέψουμε το εμβόλιο από δικαίωμα και ανάγκη να μετατραπεί σε όχημα για να χάσουν τη δουλειά τους υγειονομικοί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση συναδέλφου», τονίζει.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα.

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζονται δράσεις στα νοσοκομεία (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις). Αύριο, Τετάρτη, μέρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα γίνουν συγκεντρώσεις, στις 7 π.μ., στις πύλες των νοσοκομείων. Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, έχει προκηρυχτεί στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις θα γίνουν από σωματεία: Στον «Ευαγγελισμό», σήμερα, Τρίτη, στις 8 π.μ., στα ΤΕΠ και αύριο, Τετάρτη, στις 7 π.μ., στις πύλες του νοσοκομείου. Στο ΚΑΤ, σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ., έκτακτη Γενική Συνέλευση στο προαύλιο του νοσοκομείου και αύριο, Τετάρτη, στις 7 π.μ., συγκέντρωση στις πύλες. Στο ΠΑΓΝΗ σήμερα, Τρίτη, Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο και αύριο, Τετάρτη, συγκέντρωση, στις 7 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα και αύριο, στις 8 π.μ., οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, θα γίνει και στην Ικαρία, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων

Με προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κυβέρνηση και διοικήσεις ετοιμάζουν το έδαφος για την αναστολή συμβάσεων του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί.

Με έγγραφό της η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ενημερώνει τους διευθυντές πως «κανείς ανεμβολίαστος δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα εφημεριών και βαρδιών» του Σεπτέμβρη καθώς τίθεται «αυτόματα» (!) σε αναστολή καθηκόντων. Βέβαια, ακόμα και με τις τυπικές προβλέψεις του νόμου, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πεταχτεί εκτός δουλειάς «αυτόματα», χωρίς να εκδοθεί και να του επιδοθεί η διοικητική πράξη αναστολής που αφορά ατομικά τον ίδιο. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δέχονται επίσης τρομοκρατία και απειλές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, ότι θα βγουν σε αναστολή εφόσον δεν καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Με τον τρόπο αυτό ηδΔιοίκηση προσπαθεί να παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει στην εφαρμογή του μέτρου το μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που δεν έχει καταθέσει - επιδείξει το σχετικό πιστοποιητικό συμμετέχοντας στην αποχή από τη σχετική διαδικασία που έχουν αποφασίσει τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

«Οχι στον εκβιασμό της υποχρεωτικότητας με αναστολές καθηκόντων και διώξεις υγειονομικών. Οχι στα πρωτόκολλα - "λάστιχο"», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΝΕ, επισημαίνοντας ότι «η στοχοποίηση των υγειονομικών αποσκοπεί στη συγκάλυψη των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών για τη διαχείριση τις πανδημίας, αλλά και για τη διάλυση του ΕΣΥ». Το Σωματείο λέει «ναι» στον καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και διεκδικεί την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ