Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με χιλιάδες κενά ανοίγουν τα σχολεία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μην πάρει μέτρα

Ανοιγμα των σχολείων με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά προδιαγράφει η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη 25.028 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παρά τους διορισμούς, που έγιναν μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας καλύπτοντας οριακά τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων για κάλυψη των τεράστιων αναγκών, τα κενά παραμένουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή είναι 800 λιγότερες από πέρυσι, ενώ επιβεβαιώνεται η πρόθεση για περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη, όπου καλύπτεται περίπου το ένα τρίτο των αναγκών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μετά την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Α' Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής παραμένουν 193 κενά σε Δημοτικά και 26 σε Νηπιαγωγεία και στη Β' Διεύθυνση 134 κενά στα Δημοτικά και 23 στα Νηπιαγωγεία.

Αντίστοιχα, η ΑΣΕ ΕΛΜΕ Α' Αθήνας καταγγέλλει πως στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, από τους 150 εκπαιδευτικούς για Ειδική Αγωγή, στην πρώτη φάση προσλήψεων προσλήφθηκαν μόνο 11 και ούτε ένας για την Παράλληλη Στήριξη.

Σημειώνεται πως με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να προκύψουν περισσότερα κενά ενώ το υπουργείο Παιδείας διαρρέει πως η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών θα καλύψει το 80 - 90% των πιστώσεων.

Την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων ώστε οι μαθητές να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την πρώτη μέρα, με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα) απαιτούν σωματεία εκπαιδευτικών που το προηγούμενο διάστημα έκαναν παρεμβάσεις στο υπουργείο Παιδείας και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στις περικοπές που στρέφονται ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Την ίδια ώρα με δηλώσεις τους χτες τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωναν ότι για να μην πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σκοπεύουν να κάνουν ακόμα πιο «λάστιχο» τα πρωτόκολλα, σημειώνοντας πως «στο πρωτόκολλο που συζητάμε με την επιτροπή των ειδικών, πάμε σε ένα νέο μοντέλο. Δεν θα πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, πέρσι δεν είχαμε εμβολιασμό, φέτος τον έχουμε. Η λογική αλλάζει, τα σχολεία θα μένουν ανοικτά και θα αυξάνουμε το τεστ. Σε περίπτωση κρούσματος θα γίνονται εργαστηριακά τεστ και στα παιδιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ