Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Προς την Κύπρο «κινείται» η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα από τη διαρροή 15.000 τόνων καυσίμων από τον σταθμό Ενέργειας στην περιοχή Μπανίγιας της βόρειας Συρίας. Η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως καλύπτει περιοχή γύρω στα 1.000 τ.χλμ., ενώ το βορειοδυτικότερο τμήμα της βρίσκεται 20 χλμ. από το Ριζοκάρπασσο Κύπρου.

ΣΑΝΑΑ.-- Πολύνεκρη επίθεση στη στρατιωτική βάση Αλ Ανάντ της νότιας επαρχίας Λαχίτζ της Υεμένης πραγματοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά (drone), με αποτέλεσμα το θάνατο 30 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 60. Η επίθεση αποδόθηκε από τους Σαουδάραβες που χρησιμοποιούν τη βάση στους Σιίτες Χούτι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και κεντρικής Υεμένης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκρηξη στο εργοστάσιο αλ Σάμι που κατασκευάζει θερμοσίφωνες σημειώθηκε χτες βράδυ από άγνωστη αιτία σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων.

ΝΟΥΡ ΣΟΥΛΤΑΝ.-- Τους 15 έφτασαν οι νεκροί και τους 100 οι τραυματίες, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί και πυροσβέστες, από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Ζαμπίλ του Καζακστάν. Οι εκρήξεις έγιναν μετά από φωτιά που ξέσπασε, της οποίας τα αίτια παρέμεναν άγνωστα. Ο υπουργός Αμυνας Ν. Ερμεκμπάεβ δήλωσε ότι τα αίτια ερευνώνται και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού ή σαμποτάζ. Στην αποθήκη φυλάσσονταν 500 τόνοι εκρηκτικών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η Αλγερία δήλωσε έτοιμη να παρακάμψει τον αγωγό φυσικού αερίου GME, που περνά από το Μαρόκο και καταλήγει στην Ισπανία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού «Medgaz» μετά την πρόσφατη αυξημένη ένταση στις σχέσεις Αλγερίας - Μαρόκου.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός μεταβατικός Πρόεδρος, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, συναντήθηκε την Κυριακή στο Χαρτούμ με τον Πρόεδρο του Τσαντ, στρατηγό Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί, για να συζητήσουν τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της «αντιτρομοκρατίας» και της «ασφάλειας», με αντικείμενο τους τζιχαντιστές που δρουν στη μεθόριο των δύο χωρών.

ΛΙΜΑ.-- Η σύγκρουση δύο πλοιαρίων την Κυριακή τα ξημερώματα στον ποταμό Ουαγιάγκα στην επαρχία Αλτο Αμαζόνας του Περού είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 6, ενώ στην πραγματικότητα είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων, καθώς δεν υπάρχουν κατάλογοι επιβατών. Το δυστύχημα έγινε την ώρα που οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο νερό μέσα στο σκοτάδι, καθώς το ένα πλοιάριο κόπηκε στα δύο και ναυάγησε αμέσως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ